
Stimuleer spieropbouw: anabolisme
Anabolisme heeft te maken met een toestand waarin het lichaam zich kan verkeren. Deze anabole toestand is precies wat je wilt, als je graag de aanmaak van spiermassa wilt stimuleren. Deze keer leggen we je uit wat anabolisme precies is en hoe je ervoor kunt zorgen dat ook jouw lichaam zoveel mogelijk in anabole toestand verkeert. Dit dus zonder het gebruik van verboden middelen. Dus lees zeker verder als je wilt weten hoe je jouw lichaam in een spieropbouwende toestand kunt krijgen.
Wat is anabolisme?
Anabolisme is een term die hoort bij het metabolisme van het menselijk lichaam. Met anabolisme wordt de opbouw van cellen bedoeld. Doordat er celmateriaal aangemaakt wordt kan het lichaam weefsel opbouwen en onderhouden. Met andere woorden: als je lichaam in anabole toestand is, wordt er onder andere spiermassa opgebouwd.
Anabolisme is gelukkig iets waar we zelf veel invloed op kunnen uitoefenen. Veel alledaagse dingen hebben namelijk enorm veel invloed op de toestand waarin je lichaam zich verkeert. Denk daarbij aan voeding, slaap en stress in je dagelijks leven. Dit zijn allerlei zaken die invloed hebben op hoe anabool (of juist niet) je lichaam kan zijn. Houd dus in je achterhoofd dat je het voor een groot gedeelte zelf kan beïnvloeden.
Wanneer is je lichaam in anabole staat?
Het lastige van anabolisme is dat het niet tastbaar is. Je kunt dit niet direct zien of voelen.. Je zult dit pas weken of maanden later merken, als je ziet dat je spiermassa is toegenomen. Het is hierdoor dus ook erg moeilijk om te kunnen zeggen dat je lichaam op dit moment in anabole toestand verkeert.
In veel gevallen zal dit gelukkig wel goed komen, als je maar zorgt dat je je aan een aantal basisprincipes houdt. Deze principes (ook wel tips) lees je verderop in dit bericht. Met deze principes kun je ervoor zorgen dat je lichaam zoveel mogelijk in anabole toestand komt en blijft. Uiteraard zal dit echt niet op elk moment van de dag het geval zijn, maar wanneer dit voor een groot gedeelte wel het geval is, zul je dit vanzelf gaan merken in toename van spiermassa.
Het verschil tussen anabool en katabool
We hebben je al vertelt over anabolisme, maar er is ook zoiets als het tegenovergestelde. Je kan namelijk ook in katabole toestand verkeren. In dat geval wordt weefsel, en dus ook spiermassa, afgebroken in plaats van opgebouwd. Deze toestand wil je het liefst zo veel mogelijk voorkomen, aangezien het in deze toestand niet mogelijk is om spiermassa op te bouwen. Later deze maand zullen we je hier meer over vertellen.
Anabolisme stimuleren met deze principes
Onderstaande principes helpen jou om anabolisme te stimuleren, zodat je lichaam meer spiermassa kan aanmaken. Uiteraard zijn er enorm veel factoren die hier invloed op hebben, maar de meest prominente hebben we voor je in kaart gebracht.
Doe aan krachttraining
Als je spiermassa wilt opbouwen is het een logische zet om aan krachttraining te doen. Tijdens de training doe je de spiervezels namelijk minuscule wijze schade toe. Je lichaam komt op dat moment onder stress te staan, waardoor je eigenlijk in een katabole toestand terecht komt. Dit is echter van korte duur, aangezien het lichaam daarna hard aan de slag gaat om de schade te herstellen. Niets om bang voor te zijn!
Door regelmatig aan krachttraining te doen wil het lichaam de spieren weer gaan herstellen. Hierdoor stimuleer je dus anabolisme, aangezien het lichaam de spieren weer wilt opbouwen. Er komt er veel meer bij kijken dan enkel alleen krachttraining. Zo lees je namelijk verderop dat je dagelijkse voeding minstens net zo belangrijk is.
Eet voldoende
Voeding is enorm belangrijk als je in anabole toestand wilt komen. Zo dient je lichaam namelijk voldoende eiwitten binnen te krijgen om spieropbouw te stimuleren. Voor mensen die aan krachttraining doen en graag meer spiermassa willen opbouwen is er een richtlijn voor wat betreft de eiwitinname. Probeer dagelijks rond de 1,8 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewricht te consumeren. Dit is namelijk optimaal als spieropbouw je doel is. Anabolisme kan op deze wijze zo goed mogelijk gestimuleerd worden.
Kies daarnaast voor voldoende groente en fruit, volkoren en vezelrijke koolhydraten en onverzadigde vetten. Zo voorzie je het lichaam van alle bouwstenen om in anabole toestand te raken.
Zorg voor voldoende slaap
Voldoende nachtrust is heel belangrijk voor enorm veel lichamelijke processen, waaronder anabolisme. Tijdens je slaap kan je lichaam namelijk echt aan de slag om te gaan herstellen. Je slaap is namelijk het moment waarop je de meeste spiermassa zal aanmaken. Het is hierdoor heel belangrijk dat je voldoende slaapt om ook tijdens de nacht in anabole staat te zijn.
Probeer elke nacht tussen 7 en 9 uur slaap te halen. Dit zal voor het overgrote gedeelte van de mensen voldoende zijn. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar doorgaans zal dit voldoende moeten zijn om te profiteren van de voordelen die slaap kan bieden op het gebied van anabolisme.
Vermijd stress
Wanneer je stress hebt, reageert het lichaam door het hormoon cortisol aan te maken. Dit stresshormoon kan zeer negatieve effecten hebben op je (mentale) gezondheid en het correct functioneren van allerlei processen in het lichaam. Anabolisme en cortisol gaan helaas niet goed samen. Sterker nog, wanneer je lijf veel cortisol bevat is de kans groot dat je in katabole toestand verkeert. Dit is dus het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilt.
Het is heel eenvoudig om te schrijven. Probeer stress te vermijden, maar het is begrijpelijk dat dit niet zo makkelijk is. Toch is het belangrijk hier in ieder geval bij stil te staan en om te proberen stressvolle situaties te vermijden, daar waar mogelijk. Dit kan namelijk positief zijn voor niet alleen de opbouw van je spiermassa, maar zelfs voor je algehele gezondheid. Zeker het proberen waar.
Volg deze basisprincipes om ervoor te zorgen dat je er alles aan doet om zo vaak mogelijk een anabole toestand te creëren. Zo zul je uiteindelijk op een zo optimale wijze zoveel mogelijk spiermassa opbouwen.