Spiergeheugen, wat is het nu echt?

Spiergeheugen, wat is het nu echt?

Als je een bepaalde hoeveelheid spiermassa hebt gehad en je hebt moeten stoppen met trainen, dan zou je na deze pauze sneller terug op niveau kunnen komen door muscle memory (spiergeheugen). Tenminste, dat is wat er wordt gezegd. Maar bestaat spiergeheugen wel echt? En hoe werkt dit dan? Deze keer leggen we uit wat spiergeheugen is en of het daadwerkelijk werkt op de manier waarop we denken dat het werkt. Ook leggen we uit hoe je er profijt van zou kunnen hebben.

Wat is muscle memory?

Allereerst leggen we uit wat muscle memory is. De Nederlandse vertaling is natuurlijk gewoon spiergeheugen. Heel simpel uitgelegd zorgt muscle memory ervoor dat je verloren spiermassa weer sneller kunt terugwinnen. Dan bedoelen we sneller dan wanneer je deze spiermassa nog niet eerder had.

Stel je verliest een aanzienlijk hoeveelheid spiermassa doordat je bijvoorbeeld een bot breekt in je arm. De spieren in je arm kun je dan voor een periode niet gebruiken. Hierdoor nemen ze flink af in zowel spiermassa als spierkracht. Wanneer je vervolgens krachttraining weer gaat oppikken, groeit je spiermassa sneller dan wanneer je niet eerder aan krachttraining zou hebben gedaan. Dit is het effect van spiergeheugen op de spiermassa op je arm. Feitelijk zorgt het er dus voor dat je weer sneller terug op je oude niveau kunt komen dan wanneer je dat oude niveau nog niet eerder behaald zou hebben.

Muscle memory wordt vaak verward met het vermogen om een bepaalde beweging uit te voeren die je lang geleden hebt geleerd. Dit is echter het motorische geheugen en niet spiergeheugen. In het Engels wordt er met muscle memory echter ook vaak het motorische geheugen bedoeld, terwijl dit in het Nederlands dus niet het geval is.

Hoe werkt spiergeheugen?

Je weet nu wat muscle memory is,  maar begrijp je nu ook hoe het werkt? Ons lichaam is namelijk zeer complex en zo zijn er ook verschillende complexe processen die uiteindelijk zorgen voor het effect van spiergeheugen. Hieronder kun je lezen hoe dit proces werkt en waardoor je uiteindelijk sneller spiermassa kunt terugwinnen.

Spiervezels en spiercelkernen

Muscle memory begint bij de spiervezels in je lichaam. Elke spier die je hebt bestaat uit dergelijke spiervezels. Deze vezels zijn weer opgebouwd met spiercellen. Alle cellen in je lichaam hebben een kern, maar spiercellen hebben meerdere kernen. Een spiercelkern wordt gebruikt om de eiwitaanmaak aan te sporten. Het zorgt op deze manier voor de groei van de spiervezels en dus de spieren.

Wanneer je traint ontstaan er minuscule scheurtjes in je spiermassa. Om dit te herstellen stuurt je lichaam de spiercellen aan om te fuseren met de spier en zo het scheurtje te herstellen. Op termijn ontstaan er zo dus meer spiercelkernen. Wellicht begrijp je het nu al een beetje hoe het werkt, maar meer spiercelkernen wil zeggen: meer eiwitaanmaak in je spieren. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er meer spiermassa opgebouwd kan worden. Dit is feitelijk dus muscle memory.

Spiermassa terugwinnen

Op het moment dat je al enkele jaren aan krachttraining hebt gedaan, heb je waarschijnlijk een goede hoeveelheid spiermassa opgebouwd. Met andere woorden: Je hebt een flinke aanvullende hoeveelheid spiercelkernen hebt ten opzichte van toen je nog niet trainde. Er bestaat een grote kans dat deze extra spiercelkernen voor de rest van je leven in je spiervezels blijven. Door onderzoek is er aangetoond dat deze ten minste 15 jaar, maar misschien voor altijd, aanwezig blijven.

Als je een langere periode geen spierversterkende oefeningen hebt gedaan, zul je merken dat je spiermassa begint af te nemen. De spiercelkernen blijven echter gewoon aanwezig. Wanneer je dan weer begint te trainen, zal je lichaam meer eiwitaanmaak in de spieren bewerkstelligen dan wanneer je deze aanvullende spiercelkernen niet zou hebben. Op dat moment zorgt muscle memory er voor dat je weer snel op je oude niveau kunt komen.

Voordelen van muscle memory

Het spiergeheugen wat je inmiddels hebt opgebouwd door de toename in spiercelkernen brengt vele voordelen met zich mee. Dit heeft namelijk invloed op meer dan alleen het opbouwen van je spiermassa. We hebben hieronder de belangrijkste voordelen voor je in kaart gebracht.

Muscle memory op latere leeftijd

Onderzoek heeft dus laten zien dat er zelfs een kans bestaat dat de spiercelkernen voor de rest van je leven blijven bestaan, kan dit ook in een latere fase van je leven voordelen bieden. Dat bewegen belangrijk is weet iedereen. Maar als je ouder wordt, wordt bewegen nog belangrijker. Zo blijf je namelijk ook op je oude dag nog fit. Een verhoogde hoeveelheid spiercelkernen kan ervoor zorgen dat je ook op latere leeftijd meer spiermassa blijft behouden dan je leeftijdsgenoten. Hierdoor kan je beter blijven bewegen en blijft je lichaam langer fit door het opgebouwde spiergeheugen.

Het werkt motiverend

Muscle memory is daarnaast ook erg belangrijk om je motivatie hoog te houden. Als je door omstandigheden voor langere periode niet kunt trainen, is het heel ontmoedigend als je vervolgens weer helemaal opnieuw zou moeten beginnen. Gelukkig is dit dus niet het geval. Je zult merken dat je weer vrij snel spiermassa gaat opbouwen en in korte periode resultaat kunt zien. Dit werkt natuurlijk wel erg motiverend om te blijven trainen, zodat je in relatief korte periode weer terug op je oude niveau bent.

Herstel sneller na een ongeval

Wanneer je iets breekt of scheurt kan het herstel erg lang duren. Muscle memory kan dit proces versnellen. Bij een breuk kun je de spieren rondom de breuk voor langere tijd niet gebruiken. Bij een spirscheur dienen je spieren niet alleen te herstellen van de scheur, maar kan je ook voor een lange periode niet gebruiken. Wanneer je vervolgens aan je herstel begint, is het mogelijk dat dit proces een stuk sneller verloopt door je spiergeheugen. Dit maakt het dus niet enkel voor spiermassa opbouwende doeleinden interessant, maar ook voor dergelijk herstel na een blessure of ongeval.

We kunnen wel concluderen dat spiergeheugen daadwerkelijk bestaat.