Principes van intuïtief eten

Principes van intuïtief eten

Wie je ook bent, je hebt vast al wel tientallen diëten voorbij zien komen in je leven. Intuïtief eten is geen dieet, maar een manier om met voeding om te gaan. Het heeft zeker veel goede eigenschappen, maar het is geen perfecte oplossing voor iedereen.

Wat is intuïtief eten?

Bij intuïtief eten of mindful eten draait het niet om gewichtsverlies, maar om opnieuw op een gezonde manier te leren omgaan met voeding. Je leert weer vertrouwen op de signalen vanuit je lichaam, je buikgevoel ze maar. Je leert daarnaast ook mentaal goed te voelen bij eten, zowel bij gezond eten als bij ongezondere keuzes. Je mentale welzijn komt op de eerste plaats.

10 principes van intuïtief eten

De term  intuïtief eten is zoals veel diëten een eigen leven gaan leiden. In het boek van de twee diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch staan de volgende 10 principes centraal:

  1. Verwerp de dieetmentaliteit
  2. Luister naar je hongergevoel
  3. Je mag in principe alles eten
  4. Kies je eigen eetregels
  5. Voel wanneer je verzadigd bent
  6. Haal voldoening uit eten
  7. Stop met emo-eten
  8. Accepteer je lichaam
  9. Wees actief
  10. Kies vooral voeding die je goed doet voelen

Wanneer kies je voor intuïtief eten?

Intuïtief eten heeft veel goede eigenschappen en focust vooral op je mentale gezondheid in verband met voeding. Veel mensen maken hierdoor gezondere keuzes en voelen zich er beter bij. Wie hiervoor kiest, zou zich beter in zijn vel voelen en een positiever zelfbeeld krijgen. Zo krijg je ook minder kans op eetstoornissen.

Maar omdat het dieet niet specifiek focust op afvallen, is er geen garantie op gewichtsverlies. At je ervoor erg veel en ongezond? Dan zal je vast wel wat afvallen. Maar at je al min of meer oke, dan is deze eetstijl waarschijnlijk niet voldoende en kan je beter een eetschema voor afvallen gebruiken.

Wat is er zo uniek aan deze eetstijl?

Hoewel intuïtief eten een goede stap voorwaarts kan zijn naar een betere relatie tot voeding, is het eigenlijk niets speciaals. In principe is het niets meer of minder dan een gezonde leefstijl aangaan. Maar een gezonde leefstijl is vrij abstract. De term is in dat opzicht ook niets meer dan een marketingjasje. Maar als het mensen helpt om gezondere keuzes te maken, kunnen we dat alleen maar toejuichen!