In de ochtend of avond trainen; wat is het beste?

In de ochtend of avond trainen; wat is het beste?

Op welk moment van de dag kan je het best trainen, als je goede prestaties wilt behalen? Kun je beter een ochtend- of een avondtraining doen? Deze week vertellen wij de voor- en nadelen van beide trainingsmomenten.

Bestaat er een verschil?

Wetenschappelijk onderzoek laat ons zien dat er wel individuele verschillen bestaan tussen ochtend- en avondsporters. Dit is grotendeels wel te veranderen. Je wordt immers beter in wat je vaker doet. We weten echter ook uit recent onderzoek dat er mogelijk wel individuele verschillen bestaan qua persoonlijke aanleg en vanwege je biologische klok, verschillen van lichaamstemperatuur gemeten over een dag en hormonale verschillen (denk aan testosteron en melatonine).

Het verschil in spierfunctie is een ander interessant discussiepunt. Onderzoek lijkt zowel bewijs te vinden voor een betere spierfunctie in de ochtend als in de avond. Kortom, hier is het laatste woord nog niet over gezegd of onderzocht.

Voordelen van ’s ochtends trainen

  • In de ochtend is het vaak lekker rustig. Zo kun je wellicht wel efficiënter je routine doen, omdat er vrijwel geen afleiding is van andere mensen.
  • Je eerste focuspunt op de dag is je training. Het kan zijn dat je na een lange werkdag s avonds minder gefocust bent voor een topprestatie.

Belangrijke punten als je ’s ochtends gaat sporten:

  • Zorg voor een goede warming-up. Vooral als je ’s ochtends traint is het van belang om je lichaam op te warmen.
  • Sommige mensen hebben moeite om in de vroege ochtend te trainen omdat ze weinig hebben gegeten. Zorg ervoor dat je voldoende eet voor je training. Doe dit minimaal 45 minuten voor je training. Vind je dit lastig? Eet dan de avond daarvoor een goede avondmaaltijd en een eiwitrijk extraatje.

Voordelen van ’s avonds trainen

  • Je hebt meer momenten gehad om te eten. Dat kan handig zijn als je een sport beoefent waarbij je veel energie nodig hebt.
  • Het kan lekker zijn om je dag met sporten af te sluiten. Even afzien of gefocust sporten, na een dag werken. Je maakt je hoofd leeg.

Belangrijke punten als je ’s avonds gaat trainen:

  • Zorg ervoor dat je minimaal 2 tot 3 uur voor je training een goede maaltijd hebt gegeten zodat je voldoende energie hebt om te sporten
  • Als je te laat traint, kan het zijn dat je te teveel adrenaline hebt opgebouwd en daardoor lastig in slaap valt. Let hierop als je dit met regelmaat ervaart. Kies dan een ander moment of train minder intensief. Neem tijd voor een relaxation en stretch programma na het trainen.

Wij adviseren je om een moment te kiezen waarbij je je zelf goed voelt en wat je vol kan houden!