
Net iets droger worden voor de zomer met Interval/HIIT training
Veel mensen staan vaak te lang op de cardio apparaten, om kilo’s er af te laten vliegen. Vaak lukt dit ook tot op zekere mate! Die laatste paar kilo’s zijn vaak het moeilijkste en willen er maar niet af. Ook urenlang op de cardio apparaten werkt dan niet. Hoe krijg ik dan toch die laatste kilo’s eraf?
Dit is mogelijk met een interval- of HIIT training(High Intensity Interval Training).
Wat houden interval en HIIT trainingen precies in?
Interval houdt heel simpel gezegd in dat je constant van intensiteit wisselt. Als voorbeeld: je begint op de loopband met een tempo van 5 km/h te lopen, dit houd je een minuut vol en gaat vervolgens de volgende minuut op een tempo van 10 km/h joggen, ook dit houd je weer een minuut vol en gaat dan weer een minuut op 5 km/h lopen. En zo ga je verder tot de tijd afloopt. Dit kan bij alle cardio apparaten die er bij SHK te vinden zijn.
Dit is natuurlijk een hele mooie start. Je gaat dan om de minuut te wisselen van snelheid. Maar wordt dit te makkelijk kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de tijden aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan korte versnel periodes en korte herstel periodes. (30 sec.-30 sec., 20 sec. – 10 sec. enz…). Hoe korter de herstel periodes hoe effectiever de training! Hier valt mee te spelen en is per persoon verschillend, het ligt er ook aan wat de conditie van uw zelf is.
Wat is nou het grote voordeel ten opzichte van duurtraining?
Voor mensen die trainen voor een marathon of lange duurloop is het natuurlijk beter om te oefenen op lange afstanden. Als je doelstelling alleen maar is om die kilo’s eraf te krijgen dan is interval/HIIT training veel aantrekkelijker. Je verbrandt veel meer calorieën in een kortere tijd en bent natuurlijk ook minder lang bezig. Ook train je, je hart met interval training. Het hart leert omgaan met snelle veranderingen in snelheid en leert om sneller weer een lagere hartslag te krijgen. Verder zorgt interval voor een voortdurende verschillende prikkeling van het lichaam, dit zorgt voor een efficiëntere vetverbranding. Bij langdurige cardio training op dezelfde intensiteit gebeurt dit minder, want het lichaam ervaart langdurige cardiovasculaire training als stress waardoor de bijnieren cortisol (stresshormoon) gaan produceren. Kort door de bocht: Cortisol parkeert vet op de plek waar u het niet wil hebben; op de buik. Dan hebben we het nog niet eens over de ‘helderziende’ capaciteit van het lichaam. Bij langdurige cardio-inspanningen gaat het lichaam er vanuit dat het daar in de toekomst opnieuw aan bloot wordt gesteld. Het gaat efficiënter met vet om (de verbranding wordt trager) en als bonus slaat het lichaam vet op, op plaatsen waar het dat het meeste nodig denkt te hebben: de dijen, billen en buik.
Advies!:
Wissel uw training af met interval trainingen. Zowel op het gebied van cardio als op het gebied van krachttraining. Denk hierbij aan circuit training met hoge intensiteit(HIIT). Als u nog vragen heeft kom dan langs bij een van de trainers of bespreek gelijk een schema als u wilt!
Neem eventueel deel aan de groepstrainingen GRIT STRENGTH. In deze workout wordt ook gebruik gemaakt van HIIT!