Misverstanden over vetverlies

Misverstanden over vetverlies

Vetverlies, afvallen… Bijna iedereen wilt het, maar niet bij iedereen lukt het. Dit heeft vooral mee te maken dat veel mensen heel verkeerde ideeën hebben over hoe je dan precies af moet vallen. Over vetverlies bestaan zoveel idiote misverstanden.

Wil jij afvallen en weet je zeker dat je alle informatie op een rijtje hebt? Hieronder noemen we enkele van de grootste misverstanden over vetverlies. En uiteraard ook de reden waarom het een fabeltje is

Minder eten is altijd beter

Het is zeker waar dat je alleen afvalt als je minder calorieën eet dan je verbruikt. Het is ook absoluut waar dat het vetverlies groter is als dat calorietekort groter is. Maar dit betekent nog niet dat het beter is.

Het is immers moeilijk vol te houden. En als het lukt, dan kom je na afloop van een dergelijk crashdieet gegarandeerd razendsnel weer aan.

Zonder koolhydraten geen vet

Het idee van koolhydraatarme diëten leuk. Koolhydraten zorgen voor insuline, wat weer zorgt voor vetopslag. Geen koolhydraten betekent daarom dus automatisch dat je geen vet opslaat. Dit klinkt heel leuk, maar helaas absolute onzin.

Niet het aandeel koolhydraten, maar je totale energie inname zorgt voor gewichtstoename of gewichtsverlies. Bovendien heeft je lichaam ook echt koolhydraten op zijn tijd nodig! Een beetje minderen kan voor veel mensen best, maar volledig koolhydraten schappen is echt niet nodig!

Vet eten is vet worden

Jarenlang was iedereen ervan overtuigd dat vet de boosdoener was bij overgewicht. Supermarkten puilen echter uit van de lightproducten, maar obesitas lijkt niet bepaald af te nemen. De reden is eigenlijk simpel. Vet zelf is niet het probleem!.

Ook gezonde vetten heb je gewoon weer heel hard nodig. Natuurlijk is het verstandig om niet al te veel van te eten. Met zo’n 9 calorieën per gram verhoogt vet namelijk wel je calorie-inname razendsnel.

Tussendoortjes maken je dik

De logica achter dit misverstand is dat mensen bij tussendoortjes vaak direct aan koekjes en chips denken. Die zijn inderdaad niet bijster verantwoord. Dat wil echter niet zeggen dat alle tussendoortjes per definitie slecht zijn.

Wanneer je voor fruit kiest, bijvoorbeeld, creëer je juist een gelegenheid om extra gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vegetariërs vallen altijd af

Er bestaat een hardnekkig idee dat je automatisch vet verliest door vegetarisch te gaan eten. Bij sommige mensen zijn (vette) vleesproducten inderdaad een belangrijke bron van (te veel) calorieën. Het probleem is dat niet alle vegetarische producten slanker zijn. Daarnaast is het zo dat veel vegetariërs het gat opvullen met vetrijke voedingsmiddelen zoals kaas en noten. Dat helpt dus zeker niet met vetverlies.

Eten na 20:00 uur wordt opgeslagen als vet

Het is waar dat mensen die s avonds veel eten eerder last hebben van overgewicht. Dat komt echter niet omdat alles dat je na 20:00 uur eet per definitie als vet op wordt geslagen. Je lichaam houdt er echt niet zo’n strikte klok op na!

In plaats daarvan leveren late maaltijden vaak gewoon extra calorieën op. Daardoor wordt je dikker. Als je zorgt dat je eten na 20:00 uur in een goed voedingspatroon past, is er geen enkel probleem.

Als je sport, mag je alles eten

Vetverlies draait om je energiebalans. Met andere woorden: Hoe veel krijg je binnen, hoe veel verbruik je? Met sporten zorg je inderdaad dat je meer calorieën verbrandt. Maar dit betekent zeker niet dat alles opeens kans. Zorg dat je goed je consumptie en verbruik goed op elkaar af blijft stemmen!

Plaatselijk vet verbranden

Plaatselijk vet verbranden klinkt mooi. Als je veel buikspieroefeningen doet, moet dat buikvet bijvoorbeeld vanzelf wel verdwijnen. Tenminste dat zou je wellicht kunnen denken. Helaas werkt je lichaam gewoon niet op die manier. Wanneer je extra energie nodig hebt, wordt daarvoor vet over je hele lichaam verbrand. Je zult dus overal moeten vallen om vetverlies op een specifieke plek te realiseren.

Vet omzetten in spieren

Vet kan niet in spieren omgezet worden. Het opbouwen van spiermassa en het afbreken van vetweefsel zijn twee totaal verschillende processen.

Voor beginners en mensen met overgewicht is het wel mogelijk om tegelijk spieren op te bouwen en vet te verliezen. Maar dat wordt lastiger als je verder vordert. Krachtsporters wisselen dan ook vaak periodes van vetverlies af met periodes van spieropbouw!

Wil je meer weten of heb je bepaalde vragen? Stel deze gerust aan een van onze fitness coaches.