Meer plantaardige voedingsmiddelen eten

Meer plantaardige voedingsmiddelen eten

Over het “gezondste” dieet zal nog lang worden gediscussieerd. Er zijn bijna net zoveel soorten diëten als dat er mensen zijn. Een opvallende trend is het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen. Vegetariërs en vegans zweren erbij en beweren dat het de oplossing is voor alle gezondheidsproblemen. Maar je hoeft helemaal niet vegan te zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding. Deze keer bespreken we enkele voordelen voor iedereen die meer plantaardige voeding op zijn bord schept.

Is plantaardige voeding gezonder?

Plantaardige voedingsmiddelen zijn niet altijd beter. Als je een stukje wilde zalm inruilt voor een bewerkte plantaardige burger vol synthetische stoffen, dan wegen de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding niet op tegen de nadelen van bewerkt fastfood.

Maar over het algemeen zal je door meer plantaardig te eten op een gezonde manier wel een stap zetten naar een betere gezondheid. De voorbeelden, die we in dit bericht bespreken, gelden dus niet zomaar voor alles wat plantaardig is, maar focussen vooral op gezonde onbewerkte plantaardige voeding.

Meer voedingstoffen

Plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit bevatten enorm veel vitamines en mineralen. Citrusvruchten zijn gekend voor vitamine C, wortels leveren veel vitamine A, groene bladgroenten zitten vol ijzer en peulvruchten bevatten ontstekingsremmende peptiden.

Als je op een gezonde manier meer plantaardige voeding eet en je broodje gehaktbal inruilt voor een salade, krijg je zoveel meer voedingsmiddelen binnen die je op korte en lange termijn een stuk gezonder maken. Wie op een ongezonde manier veganistisch eet, loopt echter het risico op een tekort aan vitamine B12, ijzer, calcium, jodium en zink.

Meer energie

Gezonde plantaardige maaltijden zoals smoothiebowls, soepen en salades zijn erg licht verteerbaar. Een zware maaltijd met veel vlees vraagt veel meer energie voor de vertering, waardoor je een uur later je focus verliest en je je erg suf en moe voelt. Indien je na je diner in slaapt valt voor tv is dat niet zo heel erg, maar wanneer je na een zware lunch tijdens een belangrijke middagvergadering in slaap dreigt te vallen is dat niet zo handig.

Een andere reden waarom plantaardige voeding je meer energie geeft, is omdat de groenten en fruit vol water en vezels zitten. Veel mensen drinken te weinig en een slechte hydratatie is een killer voor je energielevels. Door veel groenten en fruit te eten krijg je meer water binnen, en omdat dit water vergezeld is van mineralen wordt dit soms zelfs beter opgenomen dan kraanwater.

De vezels zorgen dan weer voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je energiedipjes onder controle kan houden.

Makkelijker afvallen met plantaardige voedingsmiddelen

Om af te vallen zal je minder calorieën moeten eten dan je verbruikt. Dat weten we allemaal. Maar erg weinig eten en honger leiden houdt niemand vol. Dit maakt het afvallen dan ook zo moeilijk. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten per 100 gram echter veel minder calorieën dan de meeste dierlijke producten. Hierdoor kan je veel meer van eten voor een gelijk aantal calorieën.

Als je wilt afvallen is et dus veel makkelijker om te focussen op plantaardige voeding. Zo kan je je bord helemaal vol scheppen met een diversiteit aan groenten en eet tot je maag helemaal gevuld is zonder te veel calorieën in te nemen.

Indien je focust op dierlijke producten zoals vlees en kaas, dan zit je zo snel aan je calorieën dat je je al gauw overeet of mogelijk met honger de tafel moet verlaten. Maar iedereen is anders, dus probeer vooral zelf uit welke mix het beste werkt bij jou.

Betere darmgezondheid

Als je meer vezels wil eten voor je darmgezondheid zijn plantaardige voedingsmiddelen the way to go. In dierlijke voeding zitten namelijk helemaal geen vezels. Alle vezels, zowel de oplosbare als de niet oplosbare, vind je in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten en graanproducten.

Meer vezels zorgen voor meer goede bacteriën en een betere stoelgang. En een goede darmgezondheid is absoluut een van de belangrijkste aspecten voor je gezondheid.

Plantaardige voedingsmiddelen beschermen tegen welvaartsziekten

Indien je op een gezonde manier een deel van je dierlijke voeding inruilt voor meer plantaardige voedingsmiddelen kan je jezelf proberen te beschermen tegen welvaartziektes zoals hart- en vaatziekten.

Dierlijke voeding bevat meer verzadigde vetten, wat op zich niet ongezond is. Maar het moet wel in de juiste balans blijven. In noten, zaden en avocado vind je veel onverzadigde vetzuren zoals omega-3. Plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit bevatten erg veel antioxidanten die het lichaam proberen te beschermen tegen schade van vrij radicalen. En peulvruchten hebben een anti-ontstekende werking in de darmen en hebben een positief effect op je cholesterollevels.

Let echter wel op met het gebruik van plantaardige oliën zoals arachide-olie en zonnebloemolie. Deze zitten namelijk weer vol omega-6 vetzuren, die we al in overmaat in ons dieet hebben en ontstekingen in de hand werken.

Zo zie je maar weer dat een plantaardig dieet op zich geen heilige oplossing is voor al je gezondheidsproblemen. De plantaardige voedingsmiddelen hebben echter wel veel voordelen, als je dus kiest voor de onbewerkte voedingsmiddelen. Voor je gezondheid is het dus essentieel dat je zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk eet, en daar hoort een grote hoeveelheid groenten en fruit zeker bij, maar een stukje wilde zalm zou daar ook prima bij passen.