Meer energie door voeding

Meer energie door voeding

Een tekort aan energie kan verschillende oorzaken hebben. Voeding speelt hier bijna altijd wel een cruciale factor. Voor optimale energie en vitaliteit moet je dieet natuurlijk wel helemaal kloppen. Hoe gezonder je eet, hoe beter! Maar met deze tips kan je binnen een week tijd al verschil merken.

Beperk toegevoegde suikers

Een van de grootste energie killers in je dieet zijn de snelle toegevoegde suikers. Wil je meer energie door voeding, dan is het schrappen van de snelle suikers het eerste wat je moet doen.  Wellicht een vreemde gedachte? Snelle suikers geven je een kleine shot op het moment dat je dit eet, maar op langere termijn is het desastreus.

Na de kleine energiepiek, komt meestal de bekende energiedip. Daarnaast ben je steeds minder in staat om energie uit vetten te halen. Dit doordat je motor draait op suikers. Dat is gewoon zonde. Vetten leveren immers veel meer en stabielere energie. En daarnaast is vetverbranding natuurlijk ook erg belangrijk om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

Wat is de beste manier om toegevoegde suikers te beperken? Door zoveel mogelijk zelf te koken en minder te snacken.

Eet meer eiwitten

Voor meer stabiele energie en om al je lichaamsfuncties vlot te laten verlopen om energie vrij te kunnen maken, heb je meer eiwitten nodig. Eiwitten kunnen energie leveren en spieren opbouwen, maar de meeste mensen vergeten dat alle spijsverteringsenzymen en hormonen ook van eiwitten gemaakt worden. Zonder deze multifunctionele bouwstoffen, kan er geen energie vrijgemaakt en getransporteerd worden.

Meer eiwitten eten doe je in eerste plaats niet door shakes te gaan drinken of wat noten toe te voegen aan je salade. Leer jezelf om grotere porties vis of gevogelte te eten. Daar zitten namelijk veel eiwitten in van hoogwaardige kwaliteit.

80% regel voor meer energie door voeding

Niet alleen wat je eet, maar ook de hoeveelheid, is belangrijk voor wie meer energie door voeding wil. Indien je gezond eet, maar je eet tot je maag explodeert, dan kan je voeding niet makkelijk gekneed en gemengd worden met maagsappen. Dit kost je extra verteringsenergie. Daarom kan je het beste eten totdat je 80% vol zit. Zo voel je je goed voldaan, maar valt de maaltijd niet zwaar.

Kauw beter

Als je gezond eten en de juiste hoeveelheid, maar je slikt te grote brokken naar binnen, dan kost dit toch nog onnodig veel energie voor je maag. Je spijsvertering verbruikt in normale omstandigheden zo’n 10% van je totale energie. Niet kauwen kost je simpelweg dus meer energie.

Je voeding optimaal kauwen is de meest simpele en effectieve regel voor meer energie. Het werkt zelfs bij minder gezonde voeding, al is dat natuurlijk niet ideaal.

Het belang van calorieën

Meer energie door voeding heeft meestal niet te maken met de werkelijke energie die in je voeding zit. Het probleem is vaak ook dat we veel calorieën eten, en ons toch niet energiek voelen.

Indien je gezonder eet, je calorie-inname verlaagt en veel sport, dan moet je wel opletten. Calorieën blijven belangrijk, en vooral sporters moeten er echt voor zorgen dat ze de juiste hoeveelheid macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) binnenkrijgen. Een gepersonaliseerd eetschema biedt hier de beste oplossing.

Hydrateer jezelf

Indien je voeding goed is, maar je bent gehydrateerd, dan voel je je alsnog erg slap. Bij hydratatie denken we in de eerste plaats aan water en dat is zeker terecht! Het is belangrijk dat je tussen de maaltijden door voldoende drinkt.

Een root deel van de hydratatie gebeurt echter via voeding. Door veel groenten en fruit te eten hydrateer je jezelf. En omdat het water “verpakt” zit met vitamines en mineralen dringt het water zelfs makkelijker de cellen binnen.

Doe intermittent vasten

Heb je alle bovenstaande tips voor meer energie door voeding toegepast, maar ben je nog op zoek naar iets extra’s? Probeer dan intermittent vasten. Door een periode niet te eten stabiliseer je je bloedsuikerspiegel, en hoef je geen energie te besteden aan de vertering. In het begin is het even wennen. Zodra je lichaam hier is aangepast, zijn veel mensen niet meer te stoppen.