Lokaal vet verbranden, kan dat?

Lokaal vet verbranden, kan dat?

Het bewijs: lokaal vet weg trainen kan niet

Ook als je sets van een paar honderd reps triceps-extentions maakt, verdwijnt het vet op je bovenarmen niet. Net zoals het vet op je heupen niet verdwijnt door workouts met sets van honderden reps op de leg-press. Lokaal vet weg trainen is onmogelijk, kan elke goede trainer je vertellen. Maar wetenschappelijk bewijs voor die ervaringsregel was er niet. Totdat Chileense wetenschappers een kleine, maar overtuigende studie publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Minder lichaamsvet

Toegegeven: zo heel erg onwaarschijnlijk was het idee achter lokaal vetverlies of spot reduction ook weer niet. In de jaren zestig van de vorige eeuw verschenen studies waarin vrouwen die buikspieroefeningen deden inderdaad een slankere taille kregen, en mannen die hun biceps trainden minder vet op hun bovenarm hadden.

Maar helemaal overtuigend zijn die studies niet. Je kunt bijvoorbeeld pas spreken van spot reduction als je bij proefpersonen die plaatselijk vet willen weg trainen op meerdere plaatsen van het lichaam de vetreserves bepaalt, en ziet dat de proefpersonen inderdaad alleen op de plek waarop zij zich richten vet verliezen.

Studie

De Chilenen pakten het daarom anders aan. Ze lieten 11 studenten gedurende 12 weken drie keer per week één van hun benen trainen op een leg-press-machine. De belasting was laag, en lag tussen de 10 en 30 procent van het gewicht waarmee de studenten nog net 1 rep konden maken.

Elk workout bestond uit slechts 1 set, maar in die ene set zaten wel 960-1200 reps. De studenten waren daarmee toch al snel 80 min zoet. Daarbij moet je toch heel wat kcals verbranden, zou je zeggen.

Voor en na de trainingsperiode bepaalden de onderzoekers met scans de botmassa, vetvrije massa en spiermassa van de studenten.

Resultaten

De tabel hieronder vertelt je dat het schema geen noemenswaardige effect had op het skelet, en ook niet op de vetvrije massa. De totale vetmassa verminderde echter wel met zeven ons – en dat effect was statistisch significant.

De hoeveelheid vet op het getrainde been verminderde met 20 gram, die op het ongetrainde been met 70 gram. Het verschil tussen die twee was niet statistisch significant. Het gros van het lichaamsvet dat de studenten verloren was afkomstig van hun romp.

Conclusie

De Chilenen concluderen dan ook dat lokaal vet weg trainen niet mogelijk is. Wel kun je met krachttraining met extreem veel reps overal op je lichaam vet verliezen. Spiermassa opbouwen op die manier lijkt in ieder geval in hun onderzoek echter niet goed mogelijk.