Kan je trainen met een frozen shoulder?

Kan je trainen met een frozen shoulder?

Meestal begint het met af en toe een beetje pijn in het schoudergebied. De pijn wordt steeds meer. Stijfheid komt er ook bij kijken. Je denkt het gaat wel minder worden met een beetje rust. Ook dan lijkt de pijn wel erger te worden.  Het wordt tijd om te laten kijken wat er aan de hand is. Er zijn vele schouderblessures, frozen shoulder is een van de meest bekende schouderklachten.

Het schoudergewricht vormt, zoals velen natuurlijk wel weten, de verbinding tussen het schouderblad, bovenarm en sleutelbeen. Er zit een gewrichtskapsel omheen, die het gewricht en het “smeermiddel” bij elkaar houdt. Een frozen shoulder is feitelijk een ontsteking aan de aanhechting van de schouder. De medische naam van een frozen shoulder is capsulitis adhaesiva. Capsulitis betekent ontsteking van het kapsel en adhaesiva betekent aanhechting. De naam zelf zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Bij een frozen shoulder zit er dus een ontsteking in het gewricht, waardoor de onderdelen van het gewricht nu al het ware aan elkaar plannen en dus minder goed of zelfs zeer slecht kunnen bewegen.

Wat is de oorzaak van een frozen shoulder?

2 tot 5% van de Nederlanders krijgt of heeft te maken met een frozen shoulder. De oorzaak is niet altijd even duidelijk te benoemen. Er zijn een aantal oorzaken die verband hebben met een frozen shoulder.

  • Langdurige rust van de schouder (bijvoorbeeld na een breuk)
  • Na acuut trauma (een val of ongeluk)
  • Ziekten zoals diabetes, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten.

Tegenwoordig is een frozen shoulder vaak het gevolg van langdurige overbelasting. Met name van verkeerd zitten, werken en bewegen.

Hoe herken je een frozen shoulder?

De pijn is een van de belangrijkste signalen van een frozen shoulder. Het is dan ook een veel voorkomende klacht bij deze blessure. Het wordt ook wel omschreven als zeurend en drukkend. Vrijwel altijd is ere en verkleinde bewegingsuitslag. Het gewricht voelt stijf en stram aan. Je kunt niet alleen zelf de arm slecht bewegen, maar ook als iemand anders het probeert te doen is het lastig.

Er zijn bij een frozen shoulder drie verschillende fasen:

  1. De verstijvende fase
    Hier wordt de pijn ontdekt, neemt toe en ook de stijfheid neemt toe. Vooral ’s nachts is de pijn storend.
  2. De bevroren fase
    Het gewricht is nu maximaal stijf. In veel gevallen kan de pijn nu wel iets afnemen.
  3. De ontdooifase
    Stijfheid en pijn nemen steeds meer af. Je krijgt ook meer bewegingsmogelijkheden.

Herstel van een frozen shoulder

Volgens de algemene informatie van huisartsen (thuisarts.nl) is de hersteltijd van een frozen shoulder zes maanden tot zelfs drie jaar. Het is belangrijk dat om toch te proberen om de schouder te bewegen, ook al zijn het maar kleine bewegingen. Bijvoorbeeld het naar beneden langen hangen van je arm en voorzichtig kleine ronddraaiende bewegingen te maken.

Een fysiotherapie of oefentherapeut kan je hierin begeleiden. Bespreek samen met de therapeut welke oefeningen bij jou passen en hoe ver je kunt gaan. Het kan maanden duren voordat je schouder weer een beetje loskomt. Je moet veel geduld hebben bij het oefenen, maar probeer het wel vol te houden.

Pijnmedicijnen kunnen eventueel helpen als de pijn te hevig aanwezig is, waardoor het oefenen niet mogelijk blijkt te zijn. Overleg dit altijd wel met je huisarts.

Kan je trainen met een frozen shoulder?

Allereerst is het belangrijk om onder goede behandeling te zijn en te blijven bij een fysiotherapeut, die zich bij voorkeur gespecialiseerd heeft in het schoudernetwerk. In veel gevallen is een frozen shoulder ontstaan door verkeerde belasting én overbelasting. Het zal dan dus niet vanzelf weer overgaan, als er niets veranderd.

Je kunt binnen je pijngrens gewoon bewegen en wij zijn van mening dat het juist goed is om wekelijks aan de slag te gaan. Uiteraard is het wel heel belangrijk dat je niet zelf even aan de slag gaat met trainen, je moet je wel goed laten begeleiden. In begin zal het vooral draaien om mobiliteit. Verschillende oefeningen om het gewricht soepel te laten bewegen en ook te gaan ontdekken of het wegblijven van de pijn steeds wat langer duurt. Om vervolgens rustig op te kunnen bouwen en langzaam met gewicht(en) te gaan trainen.

Het zal niet in een keer beter gaat. Actief herstel, mits goed uitgevoerd, is altijd beter, sneller en effectiever dan te gaan zitten wachten en hopen dat het beter wordt. Doe dit dus wel met goede begeleiding!