Je bloeddruk verlagen met voeding

Je bloeddruk verlagen met voeding

Een te hoge bloeddruk is erg ongezond, het is een risicofactor voor hart- en vaatziektes, beroertes en nierfalen. Denk je last te hebben van een te hoge bloeddruk? Ga dan langs de huisarts. In sommige gevallen zal je huisarts medicatie moeten voorschrijven, maar een gezonde leefstijl en vooral gezonde voeding kan je bloeddruk al heel wat verbeteren.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Wanneer je hoge bloeddruk wilt verlagen met voeding, dan is het goed om te weten waar een hoge bloeddruk vandaan komt. In veel gevallen is de oorzaak niet helemaal duidelijk, maar deze factoren kunnen er mee te maken hebben:

  • Stress:
    Stress zet je in de fight or flight reactie, waarbij je bloeddruk verhoogt. Als de stress niet verdwijnt, zorgt dit voor problemen.
  • Zout:
    Veel zout gebruik zorgt door middel van osmose voor een hoge bloeddruk. Zodra je weer minder zout eet, verdwijnt dit effect weer.
  • Medicatie:
    Bepaalde medicatie, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac verhogen de bloeddruk.
  • Alcohol:
    Het effect van alcohol hangt af van de hoeveelheid en je persoonlijke tolerantie. Matig alcohol gebruik kan de bloeddruk juist doen dalen. Bij overmatig alcoholgebruik, 3 glazen of meer, daalt de bloeddruk eerst, maar vervolgens stijgt deze juist.
  • Roken:
    Roken zorgt voor schade aan de hart- en bloedvaten
  • Aderverkalking:
    Als de bloedvaten nauwer of stijver worden door aderverkalking, dan stijgt de kans op een hoge bloeddruk.

Bloeddruk verlagen met voeding

Om je bloeddruk te verlagen kan je dus best stoppen met roken, meer ontspannen en bloeddruk verhogende medicatie afbouwen. Meer beweging levert ook een grote bijdrage. Je bloeddruk verlagen met voeding kan zowel via kleinere acties met een snel effect, als door het op lange termijn verbeteren van de conditie van je bloedvaten.

Wil jij je bloeddruk verlagen met voeding? Raadpleeg dan altijd eerst even je huisarts en kijk vervolgens welke van deze tips je nog kan toepassen.

  1. Eet minder
    Overgewicht is een van de grootste risicofactoren van een hoge bloeddruk. Minder eten en afvallen is dus een van je prioriteiten indien je lijdt aan een te hoog BMI.
  2. Eet meer vette vis
    Gezonde meervoudige omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het celmembraan van elke cel in je lichaam, en dus ook de cellen van de bloedvaten. Voldoende omega 3 vetzuren houden de celwanden soepel, waardoor ze makkelijker kunnen uitzette en krimpen indien nodig.
  3. Vermijd toegevoegde suikers
    Toegevoegde vrije suikers doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen en zijn niet vergezeld van gezonde anti-oxidanten. Hoge bloedglucosewaarden maken het bloed dikker, waardoor vetdeeltjes makkelijker blijven plakken. Diabetes kan aderverkalking veroorzaken, versnellen en versterken.
  4. Eet minder plantaardige oliën
    Plantaardige oliën zijn niet per se ongezond. Maar we eten er veel te veel van, waardoor we teveel omega 6 binnen krijgen. Deze overdaad aan omega 6 zorgt voor meer ontstekingsreacties, ook in de bloedvaten.
  5. Beperk verzadigde vetten
    Verzadigd vet heeft een aantal nuttige functies, maar te veel verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
  6. Drink minder ongefilterde koffie
    Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol vanwege het stofje cafestol. Bij gewone koffie is dit niet het geval. Maar koffie met cafeïne stimuleert de aanmaak van adrenaline, wat een stressreactie is en je bloeddruk verhoogt
  7. Eet veel groenten en fruit
    Groenten en fruit zijn de 2 wondermiddeltjes als je je bloeddruk wil verlagen met voeding. Ze zitten boordevol belangrijk mineralen zoals calcium en magnesium, voor een optimale elektrolytenbalans. En ze bevatten ook vezels, voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  8. Gebruik een gezond eetschema
    Je bloeddruk verlagen met voeding is het makkelijkst met een gezond eetschema. Er is namelijk geen miraculeus werkende bloeddruk verlagende voeding. Een gezond eetschema met veel gezonde vetten, groente en fruit en zonder toegevoegde suikers levert op lange termijn een belangrijke bijdrage aan een gezonde bloeddruk.