Is gerookte makreel gezond?

Is gerookte makreel gezond?

Gerookte makreel is een favoriete keuze van veel visliefhebbers. Het kan prima koud gegeten worden met een frisse salade of heerlijk warm in bijvoorbeeld een pastagerecht. Maar hoe gezond is gerookte makreel nu eigenlijk?

Wat is makreel?

De makreel is een vette vis met een langwerpig lichaam en groenblauwe rug. Hij behoort tot de baarsachtigen en zwemt vaak rond in de Noordzee, de Atlantische oceaan, de Middellandse Zee, de Oostzee en Zwarte Zee.

Deze vis is nog niet overbevist zonder andere soorten, dus hopelijk kunnen we er nog lang van genieten. Het dieet van de makreel bestaat vooral uit vislarven en plankton. En zo wordt hij lekker vet en gezond.

Gezondheidsvoordelen van gerookte makreel

Als de makreel in niet te vervuilde wateren rondzwemt, is het een erg gezonde vette vis. Makreel is rijk aan essentiële vetten, vitaminen en mineralen. Regelmatig makreel eten is ook onder andere goed voor je immuunsysteem, je hart en je ogen.

Bescherming tegen kanker

Makreel is een vette vis en bevat een hoop omega-3 vetzuren. Deze vetzuren helpen de groei van borst-, prostaat-, nier- en darmkanker te voorkomen. Het aanwezige co-enzym Q10 is een krachtige antioxidant die kankercellen helpt uitschakelen en de cellen sterk en gezond houdt.

Sterker immuunsysteem

Behalve het krachtige co-enzym Q10 bevat makreel ook nog de vitamine A, B6, B12, C, D, E en K. Vitamine C is bij iedereen wel gekend als immuun booster. Maar ook Vitamine D is enorm belangrijk voor het immuunsysteem, en daar hebben we vaak een tekort van.

Omega 3 vetzuren hebben vooral een ontstekingsremmende rol binnen het immuunsysteem. Ontstekingen zijn nodig om schade te herstellen, maar omega 3 kan deze ontstekingen weer uitzetten zodra deze niet meer nodig zijn.

Hart- en vaatziekten

Gezonde omega 3 vetzuren zijn erg belangrijk voor het behoud van evenwichtige cholesterolwaarden, de elasticiteit van de vloedvaten en daarmee ook een gezonde bloeddruk. Ook de mineralen als calcium, kalium en magnesium zorgen ervoor dat de hartspier goed kan blijven erken en de bloeddruk gereguleerd wordt.

Hersenen en zenuwontwikkeling

Onze hersenen bestaan voornamelijk uit vet. En vooral de omega 3 vetzuren zijn goed voor ons. Wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat het eten van vette vis zorgde voor de groei van onze hersenen en de daarbij horende denkcapaciteit.

Essentiële vetzuren dragen bij aan een scherp en goed geheugen en het voorkomen van depressies en ziektes zoals Alzheimer.

Goed voor de ogen

De omega 3 vetzuren helpen slijtage van het netvlies voorkomen. Dit zou de aandoening maculadegeneratie kunnen voorkomen. En natuurlijk is ook de aanwezige vitamine A uitstekend voor de gezondheid van je ogen. Het is de actieve vorm van Bèta-caroteen, wat je in worteltjes vindt.

Is het roken van makreel gezond?

Omdat makreel snel bederft, wordt deze vaak gerookt. Zo blijft hij langer houdbaar en sommige mensen vinden het ook gewoon lekker. Tijdens het roken kunnen er helaas schadelijke PAK’s in de vis terecht komen. Let op, dergelijke stoffen ontstaan ook als je de vis bakt in de pan. Het is dus niet iets om over te piekeren. Echter, komen er in de industrie vaak ook chemische stoffen aan te passen, omdat het sneller of goedkoper gaat.

Bovendien zijn er ook nog 2 verschillende manieren van roken: koud roken en warm roken. Roken aan koudere temperaturen zorgt voor minder kans op PAK’s dan warm roken. Maar warm roken dood meer micro-organismen zoals schadelijke bacteriën.

Probeer dus altijd te achterhalen op welke manier je vis bereid werd.

Hoe vaak kan je gerookte makreel eten?

Makreel is dus een vette vis en is daarom ook vatbaar voor het opslaan van vervuilde stoffen uit de zee. De voordelen wegen echter nog steeds op tegen de nadelen. En daarom wordt er aangeraden om tweemaal per week vette vis te eten. Wissel vooral ook af met kleinere vette vissoorten, want hoe kleiner de vis, hoe lager de opstapeling van vervuilde stoffen.