Indoor roeien

Indoor roeien

Roeien is een erg complete sport waar je helemaal fit van wordt. Professionele roeiers zien er super fit uit en hebben een afgetraind atletisch lichaam. Als je zelf wat vaker indoor roeien in je training mee neemt, dan wordt je eigen fitness niveau stevig verbeterd. In dit bericht ontdek je 6 voordelen van indoor roeien:

Conditie verbeteren

Om je conditie te verbeteren moet je veel spiermassa tegelijk aan het werk zetten. Dit zodat je hart sneller gaat pompen. Omdat je benen de grootste spieren van het lichaam zijn, spelen ze hierin de grootste rol. Denk aan wandelen, hardlopen en fietsen. Ook bij roeien worden je benen serieus aan het werk gezet. Maar niet alleen benen, je armen doen ook mee. Hierdoor wordt het nog intenser en zal je hart sneller gaan slaan.

Met andere woorden, met het roeien zoek je je grenzen op en train je aan je maximale hartslag. Je verbetert hierdoor dus je conditie.

Gewichtsdragend

Net zoals bij fietsen, is roeien gewichtsdragend. Je gewrichten worden dus bij het indoor roeien minder belast. Dit is goed voor iedereen en specifiek als je nog niet veel spierkracht in de benen hebt ontwikkeld of wat overgewicht hebt. Een ander voordeel hiervan is dat je de intensiteit beter kan controleren. Hoewel je met indoor roeien heel intens kunt trainen, kan je er ook uitermate rustig mee trainen. Je kunt de intensiteit afstellen aan de hand van de weerstand en snelheid.

Basiskracht

Als het je echt gaat om spiermassa, dan moet je aan de slag met onze fitness apparaten. Maar met indoor roeien kan je wel je basiskracht trainen. Vooral als je nog redelijk ongetraind bent, zal je er veel voordeel uit kunnen halen.

Efficiënt

Doordat je je hele lichaam aan het werk zet bij indoor roeien, is het natuurlijk erg tijdsefficiënt.Indoor roeien is een ideale manier om je training efficiënt te organiseren. Voor een complete conditietraining is de loopband of fiets een betere keuze.

Houding verbeteren

Iedereen is uniek, zo ook je lichaam. Gemiddeld genomen zitten we met z’n allen wel te vaak voorovergebogen. Ofwel door computergebruik, autorijden, of door hangen op de bank. Wat betreft het bovenlichaam train je met indoor roeien vooral je rugspieren. Dit komt ten goede voor je houding.

  • Door je ellebogen dicht tegen je lichaam te houden, train je je grote brede rugspieren die het meeste kracht leveren.
  • Door je ellebogen verder weg van je lichaam te houden, focus je vooral op je bovenrug. Deze positie is echt heilzaam om je houding te verbeteren.

Mobiliteit verbeteren

Door regelmatig indoor roeien zal je mobiliteit enigszins verbeteren. Als je bijvoorbeeld alleen kijkt naar de beenbeweging bij indoor roeien, dan zie je dat je heupen en knieën bijna maximaal plooien en buigen. Ook komt je rug goed in beweging. Als je rug het toelaat, kan je tijdens het indoor roeien je rug steeds lichtjes bol en hol maken. Luister hierbij wel naar je lichaam en doe dit vooral tijdens de opwarming aan een lagere intensiteit.

Wil je meer advies over het indoor roeien? Of wil je zeker weten dat je de oefening wel correct uitvoert? Vraag dan een van onze fitness coaches advies!