
Hoe maak je kefir?
Kefir is een probiotisch drankje met allerlei gezondheidsvoordelen. Je kan het kopen in de meeste bio-winkels, maar het is ook leuk om het zelf te maken. Ontdek hoe je zelf aan de slag kan gaan!
Wat is Kefir?
Laten we beginnen met uitleggen wat Kefir eigenlijk is. Kefir is het broertje of zusje van het bekendere kombucha, waar we enige tijd geleden ook over hebben geschreven. Kefir is een probiotische drank. Dat betekent dat het veel gezonde levende bacteriën bevat die goed zijn voor je darmflora.
Net zoals kombucha, kan je kefir ook zelf maken. Er bestaan zelfs twee soorten kefir, namelijk waterkefir en melkkefir. Waterkefir smaakt een beetje naar zure limonade. Melkkefir lijkt erg op drinkyoghurt met prik. Probeer ze beide eens uit en ontdekt zelf welke je favoriet is.
Is het gezond?
Kefir is, zoals al vermeld, erg goed voor je darmflora. En een gezonde darmflora vormt een sterke basis voor je gezondheid. Daarnaast bevat kefir nog allerlei mineralen en vitaminen zoals magnesium, vitamine C, vitamine b12, biotine, enzymen en veel vitamine K2. Deze laatste is een soort regelaar voor calcium. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats in je lichaam terechtkomt en het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
Enkele gezondheidsvoordelen van kefir:
- Bevordert de stoelgang
- Helpt tegen stress
- Zorgt voor sterke botten
- Helpt bij afvallen
- Kan de groei van kankercellen tegengaan
- Vermindert de aanwezige lactose in melk (bij melkkefir)
Zelf kefir maken
Het is niet moeilijk maar je hebt wel een starterscultuur nodig. Dit is een kleine hoeveelheid van deze specifieke bacteriën die zich dan vervolgens kunnen vermenigvuldigen. Dit “hoopje bacteriën” vormt zich tot korrels. Vandaar dat men spreekt over kefirkorrels. Zodra je deze hebt, kan je aan de slag.
Wat heb je nodig voor waterkefir?
- 50 gram kefirkorrels
- 30 gram suiker
- 2 dadels
- 0,5 liter water
- Optioneel: citroen / kaneelstokje(s)
Hoe maak je waterkefir?
- Doe de starthoeveelheid levende waterkefirkorrels (50 gram) in een glazen weckpot
- Giet er vervolgen 0,5 liter bij.
- Voeg er vervolgens ongeveer 20 gram suiker aan toe samen met de 2 dadels en eventueel wat citroen of kaneel voor de smaak.
- Roer het geheel kort door en sluit de weckpot goed af.
- Plaats de weckpot vervolgens 48 uur op een lichte plek, op kamertemperatuur (rond de 20 graden).
- Open de pot na 48 uur en haal eerst met een plastic of houten lep de vruchten en evt. citroenschijfjes of kaneelstokjes eruit.
- Giet de inhoud van de weckpot voorzichtig door een plastic bolzeef tot er alleen nog maar waterkefirkorrels in de zeef te zien zijn.
- Doe de kefir in een fles en zet deze even in de koelkast alvorens te drinken. Doe de fles niet te vol, want er kan flinke druk op komen.
- Smakelijk!
Opgelet: de waterkefirkorres zullen groeien en dus in gewicht toenemen. Voor je volgende batch kan je ze daarom best afwegen. Heb je erg veel korrels? Dan kan je misschien iemand anders daar blij mee maken.