Hoe behandel je een spierknoop?

Hoe behandel je een spierknoop?

Ben je in actief in sport of fitness? Dan is er een grote kans aanwezig dat je wel eens last heb gehad van spierknopen. Spierknopen, ook bekend als triggerpoints, zijn plekken in je spieren die strakker aanvoelen dan de rest. Ze zijn meestal voelbaar als een soort knobbeltje of verdikking in de spier. Deze punten kunnen flink pijn doen, vooral als je erop drukt. Herken je dit? Lees dan dit artikel verder.

Hoe ontstaan spierknopen?

Je weet wat het is, nu is de volgende vraag: hoe komen ze daar? Er zijn verschillende manieren waarop spierknopen kunnen ontstaan. Ze kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de spier, door een verkeerde houding of door herhaalde bewegingen. Ook stress speelt hier een rol. Als je gestrest bent, spannen je spieren zich aan. Als dit langdurig gebeurt, kan dit leiden tot het ontstaan van spierknopen.

Behandeling van spierknopen / triggerpoints

Als je last hebt van spierknopen, wil je natuurlijk weten wat je er zelf aan kunt doen. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen:

  • Zelfmassage: Met behulp van je vingers, een tennisbal of een speciale massagestick kun je proberen de spierknoop te masseren. Door druk uit te oefenen op het triggerpunt, probeer je de spier te ontspannen.
  • Warmte: Warmte kan helpen de spier te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen of een warmtekussen gebruiken.
  • Stretching: Stretching kan ook helpen om de spieren los te maken. Het is hierbij belangrijk om dit voorzichtig te doen om verdere schade aan de spier te voorkomen.
  • Hydratatie: Voldoende water drinken kan ook helpen. Het draagt bij aan de gezondheid van de spieren en helpt afvalstoffen te verwijderen.

Hoewel er dingen zijn die je zelf kunt doen om spierknopen te behandelen, zijn er situaties waarin het beter is om hulp te zoeken bij een professional. Die beschikken over specifieke technieken en tools om spierknopen effectief te behandelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een foamroller. Dit is een cilindervormige schuimbuis die vaak gebruikt wordt voor het doen van oefeningen en het masseren van spieren.

Wil je meer tips voor actief herstel? Stel gerust je vragen aan een van onze fitness coaches.