HIIT Training

HIIT Training

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het is dus een vorm van intervaltraining, waarbij de nadruk ligt op een hoge intensiteit. Het is een manier van trainen die al rond de jaren 70 geïntroduceerd werd en uiteindelijk pas vanaf 2010 echt populariteit begon te genieten. Deze type training heb je minder tijd nodig dan wanneer je meer rust nemen tussen de oefeningen, waardoor een HIIT workout ook voor mensen met weinig tijd geschikt kan zijn.

Naast dat HIIT zich natuurlijk kenmerkt door het principe van intervallen, is er nog een zeer sterk kenmerk verbonden aan een HIIT-training. Dit namelijk de combinatie van krachttraining en cardio. HIIT cardio kan puur cardio gerelateerde oefeningen zijn, zoals hardlopen volgens een HIIT principe. Het is echter ook prima mogelijk krachttraining / fitness oefeningen toe te voegen aan een schema. Zo zijn kettlebells, dumbbells en barbells zeer geschikt om een HIIT workout een nieuwe dimensie te geven. Ook een medicijnbal, battle ropes of elastieken kunnen hiervoor worden gebruikt.

Voor- en nadelen van een HIIT training

Een aantal voordelen van HIIT hebben we inmiddels al wel verklapt, maar nog niet alle voordelen zijn nog aan bod gekomen.

 • Veel training in weinig tijd
  Trainen volgens HIIT principe zorgt ervoor dat je veel oefeningen kan doen in relatief weinig tijd. Hierdoor is het ook voor mensen met weinig of minder tijd een zeer geschikte trainingsmethode, aangezien je binnen een half uur al best veel kunt doen.
 • Zowel conditie als kracht
  Het is zeer geschikt voor zowel het trainen van de conditie als de kracht. Je kan namelijk allerlei krachttraining oefeningen toevoegen, waardoor je ook een verschil zal merken in spierkracht en spiermassa, in plaats van enkel in het opbouwen van je conditie.
 • Zeer divers
  Een HIIT training kan zeer divers zijn. Hierdoor blijft het altijd wel leuk. Elke training kan er anders uit zien, waardoor je bijna eindeloos kan variëren. Zo kan je kiezen voor enorm veel oefeningen, accessoires en zelfs verschillende HIIT methodes.
 • Zeer effectief voor je conditie
  Onderzoek toont aan dat HIIT zeer effectief is voor het verbeteren van je Vo2max en dus ook je conditie. Het blijkt een methode die qua tijd een stuk efficiënter is dan een reguliere cardio training, waarbij je constant op een tempo traint. Belangrijk is wel dat je HIIT training ten minste 15 minuten duurt, je intervallen ten minste 2 minuten zijn of dat je de training lang genoeg volhoudt, tenminste 4 weken.
 • Effectief voor gewichtsverlies
  Uit onderzoek blijft dat HIIT training in principe niet voor meer vetverlies zorgt dan duursport, maar wel dat dit hetzelfde effect kan hebben in ongeveer 60% van de tijd. Je hebt dus 40% minder tijd nodig voor hetzelfde effect dan bij reguliere duursport.

Je vraagt je wellicht wel af of er ook nadelen verbonden zijn aan deze type training. Natuurlijk zijn deze er wel gelukkig vallen deze enorm mee. Het grootste nadeel van een HIIT workout is het zelf samenstellen. Dit kan namelijk erg lastig zijn, zeker ook door de enorme hoeveelheid opties die je hebt. Je kan kiezen uit een eindeloos scala aan oefeningen en hebt daarnaast nog allerlei verschillende intervallen die je kan gebruiken. Probeer daarom te roeien met de riemen die je hebt en jezelf te beperken tot oefeningen die je al kent.

Er zijn workouts te bedenken waarbij je vrijwel geen benodigdheden nodig hebt om een HIIT interval training te doen. Toch wil je zelf ook wel eens kunnen variëren. Wanneer je meer met krachttraining aan de slag wilt gaan in je HIIT training, zul je toch al snel redelijk snel wat accessoires nodig hebben. Gelukkig zijn deze aanwezig in onze welbekende fitnessruimte.

SHK Tip: Ga ook eens in gesprek met een van onze fitness coaches. Zij kunnen je zeker ook weghelpen naar een – bij jou passend – HIIT trainingsschema.

HIIT oefeningen

We hebben hieronder slechts enkele HIIT oefeningen benoemd, zodat je hier gelijk mee aan de slag kunt gaan tijdens je volgende training.

 1. Mountain Climbers
  Deze oefening is zeer geschikt voor het versterken van je spieren in je buik en rug, maar ook voor het verbeteren van je conditie. Deze HIIT oefening is dan ook niet zonder reden erg populair onder de HIIT sporters.
 2. Jumping Jacks
  Ook erg populair en erg geschikt voor het verbeteren van je conditie. Daarnaast is het een oefening die erg eenvoudig is om te leren en uit te leggen. De oefening wordt voor enorm veel verschillende trainingsmethodes gebruikt en rekenen we dan ook tot een van de meest populaire HIIT oefeningen.
 3. Burpees
  Een burpee is feitelijk een combinatie van een push-up met een soort jumping jack. Hierdoor combineer je cardio met kracht in een effeciënte en effectieve oefening, die niet voor niets benoemd wordt in ons lijstje. Probeer de oefening zelf eens en ontdek hoe intensief het kan zijn.
 4. Push-ups
  Dit is een van de meest bekende lichaamsgewicht oefeningen. Bij deze oefening train je de borstspieren, triceps en de spieren in je core.
 5. Lichaamsgewicht squat
  Simpel maar wel zeer effectief. Deze oefening is niet heel lastig om aan te leren, maar dat betekent zeker niet dat het geen efficiënte HIIT oefening is. Zodra je de oefening onder de knie hebt, kun je variëren door bijvoorbeeld pauzes in de lassen gedurende de beweging of door de beweging langzamer uit te voeren.