Help je lever herstellen

Help je lever herstellen

Je lever is het orgaan dat je lichaam zuivert van schadelijke en giftige stoffen, die we binnenkrijgen door voeding, medicatie en lucht. Maar wie of wat zuivert je lever? Je lever kan daar wel wat hulp bij gebruiken, maar hoe? Dat lees je deze week in onze blog.

Waarom je lever detoxen?

Je lichaam en lever is op zichzelf al wel goed in het zichzelf detoxen (schoonhouden). Maar soms komt het wel eens voor dat je lever en lichaam wel een beetje hulp kunnen gebruiken, Aan de volgende symptomen herken je dat je lever minder goed werkt en dus wel wat hulp kan gebruiken:

  • Vaak vermoeid
  • Last van verstoppingen
  • Hoge bloeddruk
  • Huidproblemen
  • Stress/Angstklachten
  • Seizoensgebonden allergieën
  • Opgeblazen buik

Uiteraard is het raadzaam om bij langdurig ervaren van deze klachten contact op te nemen met je huisarts of specialist.

Enkele tips om je lever te helpen detoxen

Wanneer je besloten hebt dat je je lever wel wilt helpen ontgiften, dan zijn er enkele manieren om dat te doen. Wij geven je enkele tips waarmee je je lever kunt helpen detoxen:

Eet voldoende groente en fruit dagelijks

Het binnenkrijgen van voldoende groente en fruit is dé manier om je lever weer gezond te krijgen en te houden. De antioxidanten in groente en fruit helpen je lever te beschermen en daarnaast ondersteunen je lever bij het detoxen.

Omdat elke dag de juiste hoeveelheden groente en fruit eten best wel een opgave kan zijn, kan een sapkuur de uitkomst bieden.

Pas je eetpatroon aan

Zorg voor een goede balans tussen de verschillende voedingsmiddelen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Kom je er toch niet uit? Vraag dan om hulp bij een specialist (bijvoorbeeld via je huisarts).

Zorg voor een gezond gewicht

Het is geen makkelijke opgave, maar een gezond gewicht draagt bij aan de werking van een gezonde lever.

Laat alcohol wat vaker staan

Alcohol is zo’n schadelijke stof, waar je lever extra hard voor moet werken om te neutraliseren. Door alcohol wat vaker te laten liggen, geef je je lever ademruimte om zich te kunnen richten op het opruimen van de echt schadelijke stoffen waarmee je dagelijks te maken krijgt.