Heb ik een gezond BMI?

Heb ik een gezond BMI?

Middels de Virtuagym app is het mogelijk om de voortgang van je gewicht en dus BMI te volgen. Maar wat is nu eigenlijk BMI? Waar staat het voor en wanneer heb ik een gezonde BMI? In dit bericht gaan we hier op in.

Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) is een methode die wereldwijd gebruikt wordt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Er wordt gekeken naar de verhouding tussen lengte en lichaamsgewicht.  Uit de BMI berekening komt een getal naar voren welke een indicatie geeft of je een gezond gewicht hebt of onder- of overgewicht.

De BMI formule is eigenlijk bedacht om statistieken over grote groepen mensen te kunnen verzamelen. Voor een grote groep mensen kan de BMI gebruik worden om conclusies te trekken over het gemiddelde gewicht. Hoewel BMI nu ook gebruikt wordt om een indicatie van gezond gewicht of ongezond gewicht te krijgen voor individuen, is het daar van oudsher niet voor bedoeld. Toch kunnen mannen en vrouwen hun BMI berekenen om een globale schatting te krijgen over hun gewicht. Vooral als er sprake is van flink ondergewicht of overgewicht komt dit via de Body Mass Index duidelijk naar voren. Er zijn echter ook beperkingen, omdat deze niet naar lichaamsbouw en lichaamssamenstelling (verhouding vet- en spiermassa) kijkt.

Je kunt de BMI vaak laten berekenen middels een calculator, zoals je deze – een vereenvoudigde versie – ook op onze homepagina kunt vinden. Maar je kunt je BMI ook zelf berekenen door middel van een formule:

  • Gewicht in kilogram / (lichaamslengte in meters x lichaamslengte in meters) = BMI

Even als voorbeeld;  Je weegt bijvoorbeeld 80 kilogram en je bent 1,82 meter lang, dan bereken je jouw BMI als volgt 94 / (1,86 x 1,86) = 27,17 BMI

Heb ik een gezond BMI?

Je bent vast benieuwd naar of je een gezond gewicht hebt. Voor een volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en 25. Dit is voor zowel mannen als voor vrouwen gelijk. Voor kinderen en ouderen boven de 70 jaar gelden er echter andere richtlijnen voor een gezond Body Mass Index. In de onderstaande tabel kan je controleren of jouw BMI aangeeft of je gezond gewicht, overgewicht of ondergewicht hebt.

 

BMI 18 tot 69 jaar Score Resultaat
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 25 Gezond gewicht
25 tot 30 Overgewicht
Hoger dan 30 Obesitas
BMI vanaf 70 jaar Lager dan 22 Ondergewicht
22 tot 28 Gezond gewicht
28 tot 30 Overgewicht
Hoger dan 30 Obesitas

Voor ouderen vanaf 70 jaar liggen de grenzen van de BMI waardes net iets anders, dit is ook te zien in bovenstaand tabel. Het verschil is vooral te zien bij de richtlijn voor ondergewicht. Bij ouderen is er namelijk bij een BMI lager dan 22 al een groter risico op gezondheidsklachten en ondervoeding.

Hoe zit het dan voor kinderen? Als je wilt weten of je kind een gezond BMI heeft, dan kan je dezelfde formule gebruiken als voor volwassenen. De BMI grenzen / waardes veranderen echter met de leeftijd en zijn daarnaast ook nog verschillend voor jongens en meisjes. Hierdoor is het niet mogelijk om de waardes weer te geven zonder hierboven, wel kan van volwassen vrouwen en mannen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling en groei van kinderen, waardoor de spiermassa en vetmassa verandert.

Jouw BMI uitslag gebruiken?

Heb je jouw BMI berekend en de uitslag opgezocht in de bovenstaande tabel? De volgende stap is dan om jouw Body Mass Index waarde te gebruiken om keuzes te maken in jouw eet- en beweegpatroon. Binnenkort gaan we hier op in. Wil je niet langer wachten? Stel gerust je vragen aan een van onze fitness coaches boven in de fitness ruimte. Of vraag ze om een bodycheck in te plannen met jou, voor een advies/schema op maat.