Gewichthefschoenen voor bij krachttraining

Gewichthefschoenen voor bij krachttraining

Als je fanatiek bezig bent met krachttraining en het maximale uit je training wilt halen, heb je vast veel aandacht besteed aan jouw fitness- en voedingsschema. Heb je ook wel eens nagedacht over je sportschoenen? Deze week vertellen wij je de voordelen van gewichthefschoenen bij krachttraining!

Wat zijn gewichthefschoenen?

De naam zelf zegt het eigenlijk al wel. Het zijn schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gewichtheffen. Gewichthef- en daarnaast ook squatschoenen bieden door de verhoogde hak optimale stabiliteit en grip, zodat je ook zware compound oefeningen met extra steun en meer vertrouwen kunt uitvoeren. Je staat steviger op je voeten, waardoor het kracht zetten makkelijker gaat. Ze verbeteren je houding. Gewichthefschoenen hebben stevige veters en een klittenbandsluiting om strak en stevig om je voeten te sluiten.

Bij welke oefeningen zijn stabiele schoenen belangrijk?

Natuurlijk hoef je niet bij iedere oefening gebruik te maken van speciale powerliftschoenen en voor veel sporters werken stevige goed aansluitende sportschoenen ook prima. Zeker wanneer je nog niet heel zwaar traint en veel gebruik maakt van machines, is het niet nodig om gewichthefschoenen te hebben.

Wanneer je meer focus gaat leggen op zware krachttraining en dan specifiek gewichtheffen, wordt het type schoeisel een stuk belangrijker. De stabiliteit wordt dan belangrijker evenals de houding om optimaal kracht te kunnen generen. Fitness oefeningen waarbij je gewichthefschoenen kunt gebruiken zijn powerlift oefeningen waarbij enkelmobiliteit en balans erg belangrijk zijn. Voorbeelden van oefeningen waarbij als je zwaar traint wel effect hebt van een speciale schoen:

 • Squat
 • Push Press
 • Front Squat
 • Snatch
 • Clean and Jerk

Bij bepaalde oefeningen, zoals bij Deadlift, is het gebruik van gewichthefschoenen niet aan te raden. Door de verhoogde hak komt je heup in een minder ideale positie te staan. Dit maakt het liften van de stang wat lastiger en kan onprettig aanvoelen. Voor dit soort oefeningen kun je het best kiezen voor sportschoenen of sneakers met een platte zool, die uiteraard wel genoeg grip bieden.

Voordelen van gewichthefschoenen

Het gebruik van speciale schoenen voor gewichtheffen kan ervoor zorgen dat je zwaarder kunt trainen en een betere houding vast kunt houden. Andere belangrijke voordelen van gewichthefschoenen zijn:

 • Geen kans op wegglijden bij zware oefeningen door de stabiele zool die veel grip heeft.
 • Veel steun voor je voeten en enkels door de stevige veters en klittenbandsluiting bovenop.
 • De verhoogde hak zorgt ervoor dat je enkels stabieler staan en biedt de ideale lichaamshouding voor squatten en andere oefeningen.
 • Krachtoverdracht gaat makkelijker waardoor je zwaarder kunt liften.

En de nadelen?

Je kunt een gewichthefschoenen heel goed gebruiken voor zware compound oefeningen waarbij balans en enkelstabiliteit erg belangrijk is. Ze zijn hier speciaal voor ontworpen. Bij de meeste isolatie oefeningen kun je prima uit de voeten met andere sportschoenen. Er zijn echter ook een paar nadelen bij het gebruik van gewichthefschoenen.

 • Een squatschoen is niet geschikt voor groepslessen of hardlopen. De zool heeft namelijk geen demping.
 • Alleen meerwaarde voor sporters die maximale prestaties willen leveren bij het gewichtheffen.

Wil je meer weten of heb je advies nodig om de beste schoenen te kiezen bij jouw sportdoel(en)? Onze fitness coaches kunnen je hierin adviseren.