
Gevolgen van te veel en te lang slapen
Voldoende slaap is super belangrijk om zowel fysiek als mentaal te herstellen. ’s Nachts bouw je je spieren op en verwerk je alle informatie en emoties die je overdag bent tegengekomen. Veel mensen slapen te weinig, omdat we het allemaal zo druk hebben en ’s avonds liever nog wat ontspannen. Maar ook te veel slapen kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Maar hoeveel is te veel? En wat zijn de gevolgen van te veel slapen? Lees het nu in dit artikel.
Is het wel mogelijk om te veel te slapen? Ja, dat is zeker mogelijk. Daarbij hebben we het niet over eenmalig uitslapen in het weekend. Of uitslapen ongezond is of niet, gaan we in een volgend bericht op. Maar regelmatig meer slapen dan nodig is, kan voor kleine en grote problemen zorgen. Maar wanneer is het te lang? Een gemiddelde ideale nachtrust zou liggen tussen 7 en 8 uur. Vooral als je meer dan 9 uur per nacht slaapt en je niet helemaal fris voelt, is het belangrijk om eens bij de huisarts langs te gaan om dit te bespreken.
Enkele gevolgen van te lang slapen
Te lang slapen geeft zowel kleine ongemakken zoals vermoeidheid en hoofdpijn, als zeer ernstige gezondheidsproblemen. Hieronder een opsomming van deze mogelijke problemen:
1. Vermoeidheid
Langer slapen zorgt juist voor meer vermoeidheid en niet minder. Dit kan onder andere te maken hebben met een verminderde kwaliteit van je slaap.
2. Hoofdpijn door te lang slapen
Meer slapen zorgt niet voor een fris gevoel en vaak zelfs voor hoofdpijn. Dit kan mogelijk komen door een verstoring in de neurotransmitters of een tekort aan beweging.
3. Cognitieve beperkingen
Mensen die gemiddeld maar 7 uur slapen blijken scherper en alerter van geest te zijn, dan mensen die korter of langer slapen. Langer slapen kan zelfs voor heuse geheugenstoornissen zorgen.
4. Ouderdomsziekten
Het effect op je hersenen kan zelfs zorgen voor een grotere kans op ouderdomsziektes zoals Alzheimer en dementie.
5. Depressie en geestelijke gezondheid
Blijf je langer in je bed liggen omdat je somber bent? Dat is geen goede strategie. Te veel slapen kan namelijk in verband gebracht worden met een grotere kans op depressie.
6. Verhoogde ontstekingsfactoren
Net als roken en overgewicht is ook te lang slapen een risicofactor voor chronische ontstekingen in het lichaam en ziektes zoals diabetes, hartziekten en zoals eerder genoemd Alzheimer.
Wat betreft een grotere kans op diabetes, het te veel slapen kan zorgen voor minder insulinegevoeligheid.
7. Meer pijn door lang slapen
Slaap doet je herstellen, maar te veel tijd doorbrengen in je bed zorgt voor minder doorbloeding in je lichaam. Je kunt daarnaast ook juist rugpijn krijgen van het vele liggen. Door het te lang blijven liggen, gebruik je ook je spieren niet.
8. Verminderde vruchtbaarheid
Te veel slapen kan de hormoonspiegels zodanig beïnvloeden dat het bioritme helemaal verstoord wordt en uiteindelijk de vruchtbaarheid zelfs daalt.
9. Gewichtstoename
Van te weinig slapen word je moe en eet je mee. Ook te veel slapen zorgt direct en indirect voor een hoger gewicht.
10. Hart- en vaatziekten
Dit is eigenlijk ook al genoemd bij punt 6. Doordat er een duidelijk verband is tussen meer nachtrust en hart- en vaatziekten, willen we dit gevolg toch even als apart punt benoemen. Hoe dit verband precies zit, is nog niet helemaal duidelijk. Maar wel belangrijk om hier rekening mee te houden!
Zoals je hebt kunnen lezen, is het beter om niet te lang in je bed te blijven liggen. Bedenk alvast een gezonde avond of ochtendroutine om de vrijgekomen uurtjes op te vullen.