Fitness tips voor beginners

Fitness tips voor beginners

Ga je binnenkort voor het eerst sporten in onze sportschool? Of ben je net begonnen en kan je wel wat tips en inspiratie gebruiken voor tijdens je eerstvolgende trainingssessie? Wij hebben enkele handige fitness tips voor beginners in kaart gebracht. Deze tips richten zich op de basis van het sporten en het herstel, zodat jij zeker weet dat je zo efficiënt mogelijk bezig bent. Lees het daarom eens rustig door, zeker voordat je (weer) bij ons komt sporten.

De Beste Fitness Tips

Per tip hebben wij uitgewerkt wat we er precies mee bedoelen en hoe je dit zou kunnen toepassen in je dagelijks leven of je trainingsschema. De fitness tips zijn gericht op beginners, maar je kunt deze natuurlijk ook toepassen als je al langer sport. Bijvoorbeeld als een opfriscursus.

Een goede voorbereiding

Loop voorbereid onze sportschool binnen. Als je wilt gaan sporten, zorg dan dat je met een plan de sportschool binnen loopt. Het zorgt voor veel meer motivatie als je weet welke spiergroepen je gaat trainen en met welke oefeningen je dit wilt gaan doen. Dit zal je progressie goed doen en is daarom dan ook een van de belangrijkste tips.

Behalve een plan hebben zijn ook de spullen belangrijk die je meeneemt. Neem bijvoorbeeld goede (schone) schoenen mee, een (hervulbare) fles water en prettige sportkleding. Dit maakt de algehele training een stuk aangenamer, waardoor je het beter zult volhouden om gestructureerd te blijven sporten.

Compound oefeningen

Compound oefeningen zijn ideaal voor een algeheel sterk en gespierd lichaam. Door het doen van deze oefeningen train je veel verschillende spiergroepen per oefening, waardoor je in een keer meer traint dan wanneer je een isolatie oefening (specifiek voor een bepaalde spier) zou doen. Zo zal je balans verbeteren en zal je ook de coördinatie tussen je spieren beter worden. Leg dus de focus – om mee te beginnen – op de belangrijkste “grote” oefeningen.

Focus op techniek in plaats van gewicht

Dit heb je ongetwijfeld al vaker gehoord of voorbij zien komen in onze fitness tips. En dat is niet zonder reden. Te vaak zien we mensen die een oefening niet goed onder de knie hebben en toch steeds meer gewicht toevoegen. Dit kan nadelige gevolgen hebben op je progressie en dat wil je vast en zeker vermijden. Zo kan de kans op blessures toenemen en stimuleer je de spieren minder met een onvolledige beweging dan wanneer je de beweging wel volledig maakt.

Neem gewoon wat minder gewicht als je de oefening niet goed kunt uitvoeren. Focus op een effectieve techniek en je zult merken dat je op lange termijn meer progressie behaald dan wanneer je te snel te zwaar wilt trainen.

Doe een warming-up

Je hoeft echt geen saaie en uitgebreide warming-up te doen, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je spieren een beetje warm zijn. Denk hierbij aan het doen van een paar setjes met licht gewicht of enkel je eigen lichaamsgewicht. Ga je bijvoorbeeld squatten? Begin dan met een lege stang en bouw het langzaam op tot je bij het gewicht bent waarmee je de oefening gaat uitvoeren. Zo ben je goed warm en ben je ook gewend aan het uitvoeren van de beweging.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Elk mens is anders en zo ook het vermogen om spiermassa op te bouwen, kracht op te bouwen of om vet te verliezen. De enige persoon waarmee je jezelf moet vergelijken, ben je zelf. Focus op je eigen doelen en je eigen progressie.

Drink voldoende water

Genoeg water drinken is hoe dan ook goed, maar zeker als je meer gaat sporten. Door genoeg water te drinken kan je lichaam de vochtbalans op peil houden en worden afvalstoffen goed afgevoerd. Ook zal dit een positief effect hebben op je herstel. Genoeg water drinken kan daarnaast ook een positief effect hebben op je huid.

Schroom niet en vraag om hulp

Weet je even niet hoe je een bepaalde oefening moet doen of heb je hulp nodig om je techniek te verbeteren? Vraag het dan gerust aan een van onze fitness coaches. Ze zijn er niet voor niets, dus als je twijfelt over een oefening, vraag gerust om hulp. Ook als je hulp nodig hebt bij een zwaar setje is het normaal om iemand om hulp te vragen. Dit kan ook gerust iemand zijn die ook aan het sporten is.

Kijk kritisch naar je voedingspatroon

Je lichaam zal op twee manieren meer calorieën gaan verbranden. Door de inspanning van de trainingen verbrand je extra calorieën. Daarnaast zal je lichaam ook in rust meer calorieën gaan verbranden, naarmate je meer spiermassa hebt opgebouwd. Wil je aankomen en spiermassa opbouwen? Dan zal je dit moeten compenseren door meer te gaan eten. Kies hierbij wel voor gezonde producten met veel eiwitten, gezonde vetten en hoogwaardige koolhydraten.

Wil je juist afvallen? Dan moet je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg binnenkrijgt om te herstellen. Wanneer je ineens een stuk minder gaat sporten en meer gaat sporten, kun je zomaar eens te snel afvallen. Dit moet je eigenlijk ook willen vermijden.

Voldoende herstelmomenten

Het is belangrijk om voldoende rustmomenten te nemen, zodat je lichaam goed kan herstellen van de extra inspanning. Zo voorkom je ook dat je vaak gaat sporten met spierpijn. Dit kan door middel van het inplannen van rustdagen na zware trainingen, maar bijvoorbeeld ook door voldoende te slapen. Doe je dit onvoldoende, dan zul je na verloop van tijd aan je lichaam voelen dat het zich niet optimaal meer kan herstellen.

Zorg er altijd voor dat je voldoende rust krijgt en je lichaam op efficiënte wijze kan herstellen.

Doorzettingsvermogen

Je doorzettingsvermogen is allesbepalend. Uiteindelijk ben je toch de degene die het moet gaan doen. Het is dan ook belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je bent gestart met sporten en wat je uiteindelijke doel is. Wanneer dit altijd in je achterhoofd houdt, zul je jezelf er constant aan herinneren waarom je niet de kantjes ervan af moet lopen.

Hoe kan je deze fitness tips toepassen?

Heb je moeite om alle tips uit dit bericht toe te passen? Doe het dan stap voor stap. Het kost namelijk best wat tijd voordat het een gewoonte is. Je zult merken dat het makkelijker is om steeds een nieuwe gewoonte te creëren in plaats van alles in één keer te proberen.

Lukt het je wel om alle tips direct toe te passen? Dan zouden we dat ook zeker aanraden. Zo ga je meteen zo efficiënt mogelijk aan de slag en ben je elke dag een stapje dichter bij je gewenste einddoel.