Eten om je energieker te voelen

Eten om je energieker te voelen

Gezonder leven en eten? Vaak kan je diverse tips lezen over focussen op calorieën en portiegroottes. Het is zeker nuttig als je wilt afvallen, maar dat is niet het enige waar mensen naar op zoek zijn. Minstens zo belangrijk is dat je meer energie wilt hebben en lekkerder in je vel wilt zitten.  Dan zijn is het minder calorieën eten niet meer zo’n goed idee. Je lichaam heeft immers calorieën nodig om goed te blijven werken en je daarnaast ook op de been te houden.  Calorieën geven je energie. Toch is het ook niet zo dat meer altijd beter is.. Hoe zit dit precies? In dit bericht bespreken we eten om je energieker te voelen!

Genoeg eten

Je lichaam heeft dus calorieën nodig om te functioneren. Deze verbrandt je met alles wat je doet, zelfs slapen. Je moet dus zorgen dat deze verbrande calorieën weer aanvult om op de been te blijven.

De basis van aankomen en afvallen is dan ook simpel:

 • Als je wilt afvallen, zorg je dat je iets minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Je lichaam gebruikt dan vetreserves voor energie.
 • Als je wilt aankomen, dan moet je zorgen dat je iets meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Je lichaam maakt dan vetreserves aan met de overige calorieën.

Let wel op: als je wilt afvallen, blijft het wel belangrijk dat je niet te weinig calorieën binnen krijgt. Extreme diëten waarbij je bijvoorbeeld maar 1000 calorieën per dag binnenkrijgt, of zelfs nog minder, zijn erg ongezond. Daarnaast zorgen deze ook dat je futloos en vermoeid voelt.

Gezond eten

Eten om je energieker te voelen betekent ook: gezond eten. Zoals eerder aangegeven, is het belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen om je energiek te voelen. Het maakt daarbij ook uit hoe je deze calorieën binnen krijgt. Als je gezond eet, krijg je naast calorieën ook vitamines, vezels, koolhydraten, eiwitten en alle andere dingen die je lichaam nodig heeft binnen.

Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een energiek gevoel. Bijvoorbeeld houden deze stoffen je brein scherp en wakker, maar ook zorgen ze dat je bloedsuiker niet te snel piekt en daalt (een proces dat ervoor zorgt dat je slaperig en futloos gaat voelen).

Vind je dat je al gezond eet, maar merk je toch dat je vaak weinig energie hebt? Dan kan het zijn dat je niet gevarieerd genoeg eet. Verschillende soorten voedingsmiddelen bevatten verschillende soorten vitamines en mineralen. Als je bijvoorbeeld elke dag kip, broccoli en zilvervliesrijst eet, dan krijg je een heel scala aan nutriënten minder binnen. Hierdoor kan je lichaam dan ook niet optimaal presteren.

Eten om je energieker te voelen

Wat voor voedingsmiddelen zijn nou echt belangrijk voor een fitgevoel? Uiteraard geldt voor alles dat je er calorieën uit haalt, maar de volgende producten zijn extra nuttig als eten om je energieker te voelen:

 • Noten
  Een handje noten zit boordevol mineralen die essentieel zijn voor je brein.
 • Vette vis
  Voor vis geldt eigenlijk hetzelfde als voor noten; vitamines, mineralen en gezonde vetten.
 • Volkoren granen
  Volkoren granen zorgen voor langdurige, stabiele energie. Witte granen gaat juist je bloedsuikerspiegel flink schommelen.
 • Peulvruchten
  Ook peulvruchten leveren veel vezels en stabiliseren daarmee je bloedsuiker. Bovendien rijk aan vitamines en mineralen, die je brein nodig heeft.
 • Hele pure chocola
  Cacao bevat stoffen waar je wakkerder en energieker van gaat voelen. Dit geldt alleen voor de heel pure chocola met minstens 70% cacao.

Regelmatig eten

Je lichaam verbrandt gedurende de dag calorieën. Het is daarom ook van belang om te zorgen dat je deze ook gedurende dag dan binnenkrijgt.

Als je merkt dat je vaak weinig energie hebt, terwijl je wel voldoende eet, kan het helpen om vaker te eten. Als je nu bijvoorbeeld drie maaltijden op een dag eet, kun je bijvoorbeeld vijf of zes kleinere maaltijden eten, regelmatig verdeeld over de dag. Je lichaam heeft dan een stabielere aanvoer van calorieën, waardoor je gedurende de hele dag genoeg energie hebt om te doen wat je wil.

Genoeg drinken

De laatste tip heeft eigenlijk maar gedeeltelijk met eten te maken, maar is tevens belangrijk! Als je te weinig energie hebt, probeer dan ook eens om meer water te drinken. Je lichaam heeft naast calorieën namelijk ook voldoende vocht nodig om goed te blijven functioneren.

Over het algemeen wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water op een dag te drinken, verspreid over de dag. Als je dit niet al doet, raden wij je aan om hiermee te beginnen! Je zult al na een dag of twee verschil merken.