Eiwitten: kies je voor dierlijke of plantaardige proteïne?

Eiwitten: kies je voor dierlijke of plantaardige proteïne?

Zoals we vorige week ook al hebben vertelt in een eerder blog, zijn eiwitten een van de belangrijkste voedingstoffen die ons lichaam nodig heeft. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ook zijn ze op verschillende manieren betrokken bij de processen die in ons lichaam plaatsvinden.Wist je dat ons lichaam ongeveer 12 kilo eiwit bevat? Vooral onze spieren en botten zijn rijk aan eiwit. Vorige week kon je lezen over 13 plantaardige eiwitten, maar er zitten ook eiwitten in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Maar wat is nu precies het verschil? En zijn plantaardige eiwitten waardevoller dan dierlijke eiwitten? Deze blog gaat daar op in.

Het eiwit dat wij met onze voeding tot ons nemen, zijn niet direct dezelfde eiwitten die zich in grote hoeveelheden in ons lichaam bevinden.Eiwitten die wij binnenkrijgen door te eten, worden in ons lichaam afgebroken tot aminozuren. Uit aminozuren worden vervolgens weer nieuwe “lichaamseigen” eiwitten gevormd. De lichaamseigen eiwitten vervullen de vele functies in ons lichaam. In voeding komen 20 verschillende aminozuren voor. Van aminozuren heb je waarschijnlijk wel eens gehoord, maar om een aantal te benoemen zal vast lastiger zijn. Dat er onderscheid wordt gemaakt tussen niet-essentiële en essentiële aminozuren, is wel wat meer bekend. Niet-essentiële aminozuren kunnen door ons lichaam zelf worden aangemaakt, maar de essentiële aminozuren komen vanuit de voeding die we eten.

Het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten

De oorsprong van eiwitten is belangrijk bij het bepalen van onze dagelijks behoefte aan eiwit. Zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen leveren eiwitten. Als we alleen maar plantaardige eiwitten zouden eten, moeten we hier meer van eten dan wanneer we (ook) dierlijke eiwitten eten. Hoe komt dit? Het menselijk lichaam heeft meer moeite met het opnemen van plantaardige eiwitten dan met het opnemen van dierlijke eiwitten. De zogenoemde “biologische waarde” van dierlijke eiwitten is hoger dan die van plantaardige eiwitten. Zo lijken dierlijke eiwitten, wat betreft structuur en verhouding aan essentiële aminozuren,  meer op lichaamseigen eiwitten dan plantaardige eiwitten. Dit is dan ook de reden dat ons lichaam de dierlijke eiwitten beter kan benutten.

Daarnaast is het ook zo dat dierlijke eiwitten complete eiwitbronnen zijn. Dit betekent dat een dierlijke voedingsmiddel direct alle benodigde aminozuren bevat. Dit is niet het geval bij plantaardige eiwitten. Het eten van dierlijke eiwitten lijkt dus zo zijn voordelen te hebben, maar er zijn ook hele goede redenen om juist plantaardige eiwitten tot je te nemen. Geen cholesterol, weinig verzadigde vetten en dat plantaardige producten vol zitten met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels zitten zijn enkele van deze redenen.