Belangrijke oefeningen voor sterkere kuiten

Belangrijke oefeningen voor sterkere kuiten

Sommige mensen willen een groter volume van de kuiten en anderen hebben overbelaste kuiten door bijvoorbeeld een overgewicht. In beide gevallen is het belangrijk de spieren extra, op de juiste manier te trainen.

Wij geven je deze week hiervoor enkele tips en specifieke oefeningen.

Geef de kuitspieren de juiste belasting

De kuitspier gebruik je relatief veel en daarom is deze spier ook gewend aan belasting. Elke dag sta je op en loop je wel een aantal kilometers. Dit is anders dan met bijvoorbeeld je borst- of rugspieren. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat je kuiten niet zo snel sterker worden. Daarom moet je de kuitspieren ook flink wakker schudden als je ze in omvang en kracht wil laten toenemen.

Train ze daarom twee keer per week. Je pakt bijvoorbeeld op de eerste trainingsdag een zwaar gewicht met minder herhalingen en op de tweede trainingsdag een lichter gewicht met meer herhalingen. Op deze manier geef je de kuitspieren een zo breed mogelijke trainingsprikkel.

Focus op de kuiten

Vaak zie je dat mensen aan het einde van de training nog even snel hun kuiten gaan trainen. Als je echt progressie wil maken, moet je de kuiten aan het begin van de training inplannen of zelfs een aparte dag waarbij je alleen de kuitspieren traint.

Maak een volledige beweging en train gefocust

De uitvoering is ook een van de punten waar mensen vaak de mist in gaan. Het komt nogal eens voor dat mensen te snel en ongecontroleerd de kuiten willen trainen. Train net zo gefocust je kuiten als bij het trainen van andere spieren. Maak een volledige bewegingsuitslag. Met andere woorden; rustig met een volledige strekking en aanspanning van de kuitspier.

Enkele oefeningen voor het trainen van je kuiten

  • Standing Calf Raise
  • Seated Calf Raise
  • Calf Raises op de leg press
  • Single leg hops

Onze fitness coaches kunnen een trainingsschema op maat voor je kuiten maken. Stel je vragen en bespreek je wensen met een van onze fitness coaches zodat hij een goed advies kan geven.