5 redenen om geen sit ups te doen!

5 redenen om geen sit ups te doen!

Ben je van plan om weer te beginnen sporten of wil je je schema eens aanpassen en je buikspieren meer gaan trainen? Doe dan eens een andere core oefening dan sit ups. Sit ups zijn niet per definitie slecht, maar er zijn genoeg alternatieven die veel efficiënter, veiliger en effectiever zijn voor de gemiddelde fitnesser.

Belastend voor je lage rug

Als je al atletisch bent en je lichaam sterk is en in balans, dan kan je heus wel een setje sit ups aan. Het menselijk lichaam is enorm trainbaar en kan meer dan wij denken.

Het probleem is dat de core van de gemiddelde Nederlander zo zwak is dat de sit up deze gevoeligheid blootlegt. Sit ups brengen de onderrug in een gebogen positie onder veel druk. En dat is niet goed als je lichaam een lage belastbaarheid heeft. Dus doe eerst een paar maandjes planken, en probeer dan eventueel de sit up nog eens te doen.

Lastig om je en schouders te ontspannen

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de bovenrug, schouders en nek. Als je al de gehele dag voorovergebogen zit voor een beeldscherm, is het niet zo verstandig om een oefening te doen die de neiging heeft deze positie juist nog meer te versterken. Doe dan liever leg raises en strek je armen boven je uit, in het verlengde van je lichaam.

Sit ups trainen je buikspieren verkeerd

Je buikspieren mogen sterk zijn in elke positie. Dus een echt verkeerd is er niet. Maar je maakt je buikspieren vooral sterker in een korte positie. Precies ja, die voorovergebogen houding waar je zo graag vanaf wilt. Doe dan dus beter decline crunches op een bosu ball en rek je buikspieren eens goed uit!

Heupflexoren korter maken

Bij sit ups train je niet alleen je rechte buikspieren, maar ook je heupbuigers. Doordat we bijna de gehele dag al zitten, staan deze heupbuigers al in een korte positie. Je heupbuigers trainen is prima, maar ze vooral trainen in de korte positie zal je lichaam meer uit balans brengen.

Niet je gehele core

Sit ups kunnen dus wel als aanvulling in een compleet programma. Maar er zijn duidelijk veel betere alternatieven om je core te trainen. Denk hierbij aan de genoemde leg raises, waarbij je romp op de grond kan rusten. Andere optie is de schuine plank, waarbij je vormspanning nodig hebt over je hele lichaam en je hele core traint in de houding die het meest versterkt mag worden.

Een oefening op zich is nooit goed of slecht. Alles moet altijd in een context gezien worden.

Wij willen je middels dit artikel alleen meer inzicht geven in waarom je voor een alternatief zou kunnen kiezen. Heb je twijfels of vragen? Stel deze dan gerust aan een van onze fitness coaches in de fitnessruimte.