• Welke plantaardige melksoort is het beste voor je?

  Amandelmelk, kokosmelk, sojamelk… Zie jij door de bomen het bos nog?

  Steeds meer mensen kiezen voor een andere melksoort dan koeienmelk. Waren deze varianten eerst alleen nog in de biologische toko’s te koop, tegenwoordig hebben ze een prominente plek in het supermarktschap. Maar welk effect hebben deze verschillende (plantaardige) melksoorten en wat zijn de voordelen en nadelen? We zetten de feiten op een rijtje.

  Amandelmelk

  Voordelen

  Voor iedereen die op de lijn let: ongezoete amandelmelk bevat slechts 30 calorieën per glas – dit is nog minder dan een glas magere melk. Amandelmelk is van zichzelf al vrij zoet.

  Nadelen

  Deze melkvariant bevat maar weinig eiwitten: 1 gram per 250ml.

  Sojamelk

  Voordelen

  Sojamelk bevat de meeste eiwitten van alle zuivelvrije opties – ongeveer 7 gram per glas. De Mississippi State University ontdekte daarnaast dat het ziektebestrijdende bestanddelen (isoflavonen) bevat.

  Nadelen

  Soja bevat fyto-oestrogenen, plantaardige hormonen die (op de lange termijn) kunnen zorgen voor een verminderde testosteronaanmaak. Overigens moet je hiervoor wel meer dan vier glazen (of een liter) per dag drinken. Pas ook op met toegevoegde suikers. De vanillevariant van sojamelk bevat 15gr per glas.

  Kokosmelk

  Voordelen

  Het bevat veel gezonde vetten. De vetzuren zouden je schildklierfunctie ondersteunen en zo je stofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Ook vind je veel vitaminen, ijzer en vezels in kokosmelk.

  Nadelen

  Let op: er is vaak veel suiker aan de blikken/pakken kokosmelk toegevoegd.

   

  Geitenmelk

  Voordelen

  Geitenmelk bevat meer calcium nog dan koemelk én meer magnesium, wat goed is voor je weerstand. Ook voor mensen met een lactose-intolerantie is geitenmelk een uitkomst.

  Nadelen

  Het is vetter en bevat meer calorieën dan koemelk. Ook bevat het minder vitamine B en seleen, dat schadelijke stoffen in je lichaam zou tegengaan.

  Hennepmelk

  Voordelen

  Hennepmelk is een goede bron van proteïne, vitamine A, foliumzuur en gezonde vetten (omega-3). Het is dus een goede optie voor vegetariërs en mensen met een lactose-intolerantie.

  Nadelen

  Het raakt snel over datum. Bovendien is het lastig te vinden in andere landen.

  Rijstmelk

  Voordelen

  Zeker wanneer je een zuivel-, noten- of soja-allergie hebt, is rijstmelk een goede optie. De meeste rijstmelkvarianten zijn verrijkt met vitamine D, calcium en vitamine B12. Rijstmelk is van nature glutenvrij.

  Nadelen

  Rijstmelk bevat geen eiwitten .Daarnaast bevatten de meeste producten op rijstbasis kleine hoeveelheden giftige stoffen. De Mississippi State University ontdekte dat rijstmelk sporen van schadelijk arsenicum bevat – meer dan de Environmental Protection Agency (EPA) in drinkwater toestaat.