• Stamppotje met heel veel groenten

    STAMPPOTJE MET HEEL VEEL GROENTEN

    INGREDIENTEN  voor 3 à 4 porties:           

    • 1 bloemkool (+/- 400 gram)
    • 2 zoete aardappelen (+/- 600 gram)
    • 250 gram paddenstoelenmix
    • 2 winterwortels (180 gram)
    • 1 grote rode ui
    • 1 groentebouillonblokje
    • Olie om in te bakken
    • 2 teentjes knoflook
    • Zeezout en zwarte peper
    • 1 eetlepel mosterd
    • 1 eetlepel sojasaus
    • Sap van een halve citroen
    • ½ theelepel cayennepeper
    • Eieren (optioneel)

     

    Calorieën per portie:  +/- 253

    Vet                  –           4.1

    Koolhydraten –           43.1

    Eiwit                –           6.2

    BEREIDINGSWIJZE:

    1. Was de groenten en champignons. Snijd de bloemkool in roosjes en de stronk in stukjes en snijd de wortels in plakjes. Kook de bloemkool, wortels en de zoete aardappels apart van elkaar gaar en giet ze daarna af. Bewaar wel een kopje kookvocht van de aardappelen.
    2. Verkruimel het bouillonblokje boven het kopje kookbocht en laat het oplossen.
    3. Snipper ondertussen de ui en bak deze glazig met een eetlepel olie in een koekenpan. Pel de knoflook en pers deze uit boven de ui. Houd de gebakken ui tot gebruik apart op een bord.
    4. Snijd de paddenstoelen in plakjes of grove stukken en bak ze met een eetlepel olie in de koekenpan. Laat het vocht verdampen en breng het op smaak met wat peper en zout.
    5. Stamp de aardappelen met de bouillon en de ui fijn en stamp de overige groenten grof. Voeg de groenten aan de zoelteaardappelpuree toe en meng alles door elkaar.
    6. Breng het stamppotje op smaak met de mosterd, **, cayennepeper en zwarte peper. Proef dan of er nog zout door moet. Garneer het stamppotje met de gebakken paddenstoelen.
    7. OPTIONEEL: Wilt u meer eiwit toevoegen aan het gerecht, kook er dan een ei bij. Dit voegt ongeveer 95 kcal per ei toe en 7,7 gram aan eiwit.